«Театр  в душі, в серці - це вже життя» - Наталія Ясінська

09 Вересня 2020, 13:00
4940

Актори Народного театру Острозького районного будинку культури здобули перше місце у XXV ювілейному Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена», який проходив з 21 по 29 серпня в Очакові, Миколаївська область. Наталія Ясінська, завідувачка відділом культурно-освітньої роботи та організації дозвілля КЗ  "Острозький РБК", розповіла Район.Острог про підготовку до фестилю та спільну перемогу.
Які Ваші враження від перемоги? 

Ми ставили п'єсу Джона Патріка «Дивна місіс Севідж» - спектакль, який ми представляли. Достойний матеріал, класика драматургії, але ми брали участь без мети виграти. Ми просто їхали на фестиваль взяти участь, побачити сонце, море. Наш колектив був єдиним представником від Рівненщини.  Конкурс проходив з дотриманням карантинних заходів: стільчики в залі були через один, масковий режим.
Ми посіли перше місце серед 18 театральних колективів України. Перше місце актори зайняли в номінації «Дорослий театр» з виставою «Дивна місіс Севідж», режисер М. Кінах. Актриса театру  Людмила Грицюк нагороджена дипломом за кращу жіночу роль. 
Щиро вдясні організаторам фестивалю за запрошення, незпбутні враження,  експертам  за високу оцінку, а глядачам за теплий прийом , підтримку і натхнення! Дорога моя театральна родино, я щиро вітаю усіх нас з перемогою! Вітаю кожного окремо і всіх разом, бо ми справді сильна команда! Нехай ця перемога  примножує бажання грати нові та цікаві ролі 
  Насправді, нас можна назвати «театральною сім’єю». Ми настільки один одного любимо, переживаємо один за одного, підтримуємо, але й без жартів не обходимося. У нас свій світ у цьому колективі. Ми пишаємося тим, що привезли на Рівненщину перемогу. Це було свято театру, друзів, сонця, моря і шаленого відпочинку – все поєдналося в одному. 

Розкажіть про акторів та сюжет п’єси

 Написана понад півстоліття  тому (1951р.), п'єса актуальна сьогодні. У чомусь зворушлива, відверто смішна, по-доброму наївна, вона торкає вічні проблеми протистояння добра і зла, милосердя і співчуття, пошуку сенсу життя у цьому «шаленому світі».
Написана понад півстоліття тому, американсткиським драматургом Д.Патріком  п’єса «Дивна місіс Севідж» має досить широку і прославлену на весь світ історію. Вона мала успіх на багатьох сценах театрів і назавжди була, є і буде неперевершеним еталоном драматургії. 
Людмила Грицюк – головна героїня нашого спектаклю,  дуже відповідально відносилась до репетицій,  своєї ролі. Акторка отримала диплом за кращу жіночу роль. Вона чудова актриса, ми всі щиро за неї радіємо. 

Сюжет п’єси ділиться на дітей і на психічнохворих людей. Севідж вмить  розкриває  доброту, щиру наївність тих блажених людей. А склад, який грав паціентів "Тихої обителі", настільки входили в свої образи (А.Дьяков, К.,Целованська, М.Мичка, З.Систалюк, Н.Ясінська) що періодично  зривали репетиції,  робили якийсь безлад, шуміли,  "Місіс Севідж "допомагала режисеру втримувати дисципліну. За що їй окреме спасибі.


 

Володарка десятимільйонного каріталу, літня дама місіс Севідж потрапляє в лікарню для душевнохворих.
У «Тиху обитель», так називається ця установа, її помістили прийомні діти. Ці високопоставлені забезпечені люди не можуть пережити того, що їх мачуха нерозважливо витрачає гроші на благодійні потреби, та ще збирається заснувати «Фонд Щастя», щоб допомагати людям здійснювати їх заповітні бажання. Сподіваючись на допомогу лікарів і персоналу лікарні, вони хочуть відібрати в мачухи цінні папери, які вона сховала невідомо де, але виявляють при цьому набагато менше здорового глузду, ніж пацієнти «Тихої обителі» .
У лікарні вона знайомиться з кількома «майже нормальними» мешканцями, кожен з яких має по одному психічнмуо відхиленню. Подружившись з ними, вона починає дивитися на своє життя новими очима. В цей же час, прийомні діти відвідують її, щоб дізнатися, куди вона сховала гроші, вона їх дурить і змушує здійснювати в пошуках грошей божевільні вчинки, про які потім розповідають газети. Комедія підкреслює контраст між жителями закладу і прийомними дітьми місіс Севідж, підбиваючи глядача до питання, хто ж тут насправді божевільний.


 

Розкажіть про історію театру

Наш театр заснований у 1939 році, а  вже у 1959 році отримав звання «народний». Раз у три роки ми переатестовуємось, тобто ставимо нову п’єсу. хто є учасниками театрального колективу – аматори. 
Театр  в душі, в серці - це вже життя. Без нього по життю нереально йти. Сюди приходиш, забуваєш всі життєві проблеми. Живеш у двох світах. Театр – це завжди свято. У нас завжди заповнений зал на прем’єрах. Ми будемо намагатися гідно нести звання «народний» і щоб люди завжди мали можливість побачити якусь новинку кожного сезону. 

Як часто ваш театр бере участь у конкурсах? 

Минулого року у вересні, ми взяли участь у  Веукраїнському фестивалі театрального мистеутва «Золота маска» в Нетішині. Ми були нагододжегні диплоиом за друге місце з 12 колективів. Актриса Зоя Систалюк ( місіс Педді) отримала диплом «За найкращу жіночу роль другого плану». 

Чи була конкретна тематика конкурсу «Від Гіпаніса до Борисфена»  і які критерії участі? 
Це Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва.  Це було незабутннє свято театру, де  учасники фестивалю  брали участь у творчій лабораторії, тренінгах та майстер-класах. 

  Перемога надала поштовх далі творити, далі працювати, не зупинятися на досягнутому, а йти в перед. 
Карантин гальмує весь процес. До нього ми хотіли зробити турне по Рівненській області. Нас чекали у Дубенському районному будинку культури, у Зорі й у Березному


 

Від імені  всього театрального колективу,  щиро дякуємо управлінню культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, відділу культури, молоді і спорту Острозької райдержадміністрації та усім меценатам, за сприяння і допомогу у здійсненні поїздки:  Віталію Ундіру, Олександру Корнійчуку, Петру Ягодці, Олександру Олішевському, Павлу Нікітюку. Висловлюємо щиру подяку керівництву,  нашим спонсорам за допомогу! Ця підтримка - свідчення Вашого небайдужого ставлення до проблем аматорського мистецтва та розвитку культури  Острожчини! Усіх нас з перемогою!

Директор РБК Олександр Лозюк про перемогу Острозького театру:  «Дуже молодці наш творчий весь колектив. Наш режисер – дуже відповідально віднісся до роботи. Я хочу подякувати для нашого керівництва – як обласного, так і районного. Нехай наш колектив надалі працює, щоб ми продовжували цей гарний шлях»

 

Спілкувалася: Таня КЛИМЧУК

Коментарі
09 Вересня 2020, 19:31
Агов, авторка! Ви свою писанину перечитували? Про таку гарну подію написали, як першокласниця. Ви хоч знаєте правила пунктуації? А оце як розуміти: &amp;quot;Сюжет п’єси ділиться на дітей і на психічнохворих людей&amp;quot;. Може персонажі діляться?А мова директора: &amp;quot;Молодці наш творчий весь колектив&amp;quot;<br/>Ще раз в школу або до репетитора з української!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром