«Найголовніша наша проблема – недостатня кількість книжок», – директор Острозької бібліотеки для дітей Алла Базан

20 Квітня 2017, 12:00
3135

Журналісти редакції Район.Острог поспілкувалися з директором Острозької міської бібліотеки для дітей Аллою Базан. Вона розповіла про найголовніші проблеми бібліотеки, кількість відвідувачів і заходи, які проводять працівники для маленьких користувачів бібліотеки.

Острозька міська бібліотека для дітей обслуговує близько 2 тисяч читачів. Книжки читають діти різного віку – від наймолодших до випускників шкіл. Окрім того, у бібліотеці вони можуть не тільки читати, а й брати участь у різних цікавих заходах.

«Упродовж минулого тижня перед Пасхою ми організували майстерню з виготовлення писанок. Кожного дня приходили діти й виготовляли писанки, самі їх прикрашали. Частину їх повішали на гірлянду, що в центрі міста, частину ж діти забрали додому. Але дещо ми все таки залишили для бібліотеки», –  розповідає директор Острозької міської бібліотеки для дітей Алла Базан.



 

У бібліотеці побільшало читачів дошкільного віку. Вони приходять зі своїми батьками, самі обирають книжечки, аби ті їм почитали вдома.

Директор Алла Олександрівна каже: «Батьки купують книжки дітям, але вони зараз дуже дорогі. Діти постійно хочуть чогось нового, тому вони йдуть у бібліотеку й беруть казки тут».

Та існує чимало проблем, із якими повинна справлятись бібліотека. Зараз у приміщені бібліотеки холодно.

«Коли дитина приходить у читальний зал, ми стараємося дати їй почитати книжку додому, щоб вона тут не мерзла», – ділиться пані Алла.

Найголовнішою проблемою бібліотеки є недостатня кількість книг, погане книжкове поповнення. Директор бібліотеки розповідає, що діти приходять із конкретним читацьким запитом. З українських письменників найбільше читають Всеволода Нестайка, Лесю Вороніну, а з зарубіжних – Джеремі Стронга, Малгужату Пекарську. Минулого року міська рада виділила 5 тисяч гривень на купівлю книжок для дитячої бібліотеки. Працівники закупили по 1 примірнику книг, які найбільш затребувані серед користувачів.


 

Алла Йосипівна ділиться: «Ми навіть завели спеціальний зошит. У нього записуємо побажання дітей, яку книгу вони хочуть почитати. У нас по 1 примірнику книг, тому читають по черзі. Хтось дочитав і приніс, то ми даємо тому, хто наступний у списку хотів цю ж книжку».

Працівники бібліотеки шукають вихід із цієї ситуації. Вони часто купують книжки Рівненських письменників за свої кошти, влаштовують різні флешмоби у соціальних мережах. Наприклад, запущено такий челендж «Подаруй бібліотеці книгу» . Завдяки челенджу в соціальних мережах вдалося зібрати вже близько 40 книжок.Та, за словами директорки бібліотеки, участь у них беруть люди, які якимось чином пов’язані з бібліотекою. Острожани ж не надто активні в цьому.


 

 «Нам потрібна сучасна література, але її мало. А діти ж хочуть читати те, що популярно зараз. Вони шукають книги в Інтернеті, просять тут, а їх у нас немає. Так дитина прийде один раз і не отримає бажану книжку, другий, третій…а потім вона вже не захоче йти знову», – бідкається пані Алла.

Не вистачає не тільки літератури, а й технічного обладнання. У бібліотеці лише 2 комп’ютери, та й ті далеко не нові. Також немає фотоапарата, тому працівники бібліотеки фотографують на свої телефони. Нещодавно вони запустили благодійну акцію збору коштів на придбання фотоапарату.

«Якість фото погана. А для звіту ж потрібно…та й для себе хочеться, щоб пам’ять була. Позичаємо фотоапарат у редакції місцевої газети. Руслана Веляник подала таку ідею збору коштів. Вона принесла книгу, ми хотіли це сфотографувати, але не було на що. Зібрали деякі кошти, та сподіваємося нас ще хтось підтримає», – розповідає директорка дитячої бібліотеки.

У бібліотеці безкоштовний вайфай, тому деякі відвідувачі приходять зі своїми телефонами чи планшетами й шукають потрібну їм інформацію. Також до різних пам’ятних дат працівники бібліотеки влаштовують цікаві заходи для своїх маленьких відвідувачів. Вони не просто розповідають інформацію дітям, а й готують презентацію та показують мультфільми.

Кожен небайдужий може долучитися до доброго діла. Можна принести в бібліотеку книжку. Також можна перерахувати кошти на картку Приватбанку № 5168742603524319 Базан Алла Олександрівна, або ж занести готівку у саму бібліотеку для придбання фотоапарату. Ми закликаємо острожан не бути байдужими та долучитися до цих благодійних справ.

Автор: Вікторія БРОДОСЮК

Коментарі
21 Квітня 2017, 16:15
Бібліотекарі нарікають, що не вистачає книг в бібліотеці, а гроші збирають на фотоапарат. Смішно, адже якось не правильно поставлено пріоритети. І вбила фраза &quot;Якість фото погана. А для звіту ж потрібно…&quot; То фотоапарат для того, щоб робити звіти??? Чи може для виствілення &quot;бурхливої&quot; діяльності бібліотеки?? Бо чесно кажучи щось не дуже звучить ваша бібліотека в Острозі... <br/>Читачам далеко всеодно чи є у вас той фотоапарат, адже якщо ви немаєте необхідних книг, то тим фотоапаратом особливо не буде кого фотографувати для ваших же звітів... <br/>Старий підхід до роботи. Змінюйте політику закладу й власної роботи.
21 Квітня 2017, 16:27
Почніть з придбання нової вивіски для бібліотеки, а то якось хотіли зайти взяти книжку, то не змогли знайти її, бо вказівника, орієнтира чи графіка роботи ніде не знайшлося... Немає вивіски - немає установи.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром