Запитайте у юриста: чи нестиме людина покарання, якщо травмує безпритульну тварину

18 Квітня 2017, 13:35
4965

Район.Острог спільно з Юридичною клінікою «Pro Bono» проводять безкоштовні юридичні онлайн-консультації для своїх читачів в рубриці «Запитай у юриста». На електронну пошту Район.Острог прийшло запитання від читача Сергія. 

«Всі говорять про собак та проблему з ними. Чи матиму я покарання в разі, якщо на мене нападе собака, а я, припустимо, стукну її полінякою по голові і вона вмре?» – запитує чоловік.

Ось що на це запитання відповіли юристи.

Українське законодавство встановлює відповідальність за діяння, що полягають у жорстокому поводженні з тваринами, в тому числі і з собаками. Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та Кримінальним кодексом України (далі – КК України) встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення такого роду діяння.

Відповідно до ст. 89 КУпАП, жорстоке поводження з тваринами, їх мордування або вчинення інших дій, що призвели до їх мучення, каліцтва чи загибелі тягнуть за собою накладення штрафу від дев’яти до двадцяти одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян ( що дорівнює сумі – від 153 – 357 грн.)

Протокол у справі, згідно з ст. 255 КУпАП, складає член громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або посадові особи органів внутрішніх справ.

Острожани закликають не викидати собак на вулиці

Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами встановлює також і КК України. За знущання над тваринами, що відносяться до хребетних, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацькування зазначених тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів передбачено кримінальну відповідальність (ч. 1 та 2 ст. 299 КК України). У такому разі такі дії караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (40 тис. грн.) або арештом на строк до шести місяців.

Отже, за вчинене діяння – спричинення смерті собаки – фактично передбачено юридичну відповідальність (ст. 89 КУпАП та ст. 299 КК України). Проте, ст. 19 КУпАП встановлює обставину, що виключає адміністративну відповідальність особи, згідно з якою не є адміністративним правопорушенням дія, яка хоч і передбачена цим Кодексом або іншими законами, що встановлюють відповідальність за адміністративні правопорушення, але вчинена в стані необхідної оборони, тобто при захисті державного або громадського порядку, власності, прав і свобод громадян, установленого порядку управління від протиправного посягання шляхом заподіяння посягаючому шкоди, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

Відповідно до статті 36 КК України, необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, - якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

У даному випадку, перш за все, потрібно встановити шкоду, що була чи була б спричинена, а також те, чи справді існувала загроза життю чи здоров’ю особи, що захищалась від небезпеки.

Як в Острозі відбуватиметься стерилізація безпритульних собак

При визначенні цих істотних питань враховується шкода, нанесена собаці (у даному випадку це смерть собаки), та шкода, що була відвернена (шкода Вашому життю чи здоров’ю). Шкода відвернена повинна бути більшою за шкоду, що була фактично нанесена собаці. Також важливим аспектом є врахування того, яким чином було спричинено шкоду собаці, чи було знущання над тілом після її смерті тощо. Тобто встановлення того факту, чи не мало місця перевищення меж необхідної оборони. Якщо ж будуть присутні певні факти, що свідчитимуть про перевищення меж необхідної оборони, особа нестиме відповідальність, що передбачена чинним законодавством.

Ще одним аспектом вирішення даного звернення є питання права власності на собаку, тобто чи є собака, що здійснювала напад на особу, безпритульною, чи перебуває у приватній власності особи. Якщо собака є безпритульною, то за шкоду, спричинену собакою особі, буде нести відповідальність орган, що представляє дану територіальну громаду, де відбувся даний випадок – тобто представницький орган місцевого самоврядування (відповідна місцева рада). А якщо ж собака, що здійснювала напад на людину, є власністю іншої особи, то відповідальність за дії собаки буде нести власник. Окрім цього, на власників собак покладено обов’язок щодо утримання, в тому числі вигулу собак, такі правила встановлюються відповідними територіальними громадами.

За порушення правил вигулу собак, в тому числі тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 154 КУпАП). 

Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, українське законодавство встановлює відповідальність (ст. 89 КУпАП та ст. 299 КК України) за жорстоке поводження з тваринами (в тому числі за вбивство собаки). Проте, у разі здійснення необхідної оборони особою для захисту життя (здоров’я), свого чи інших, така особа не нестиме відповідальність, хоча шкода собаці буде фактично нанесена. У випадку застосування статті про необхідну оборону, враховуються особливості здійснення такого діяння, в тому числі встановлюється те, чи не було перевищено межі необхідної оборони.

У випадку додаткових питань Ви можете звертатися до консультантів Юридичної клініки «Pro bono», яка знаходиться за адресою: вул. Семінарська, 2, м. Острог, Рівненська область (режим роботи − пн.-чт. – з 16.00 до 19.00; пт. – з 16.00 до 17.30) або за допомогою e-mail: [email protected]

Відповідь на запитання Сергія підготували консультанти Юридичної клініки «Pro bono» Валько Катерина, Попілевич Анастасія, Лозинська Марія, Мирук Дмитро.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024