«Ніколи не залишайте дітей самих»: історія боротьби за життя малюка зі складними опіками у Рівному

30 Липня 2020, 12:20
4161

Рівненський лікар Олександр Дайнеко розповів про стан 8-місячного хлопчика, який обгорів через ігри старшого братика з вогнем. 

Історію 20-денної боротьби дитини та всього медперсоналу за маленьке життя медик описав на своїй сторінці у фейсбуці. 

Хлопчик весь цей час знаходився у Відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Наразі стан дитини медикам вдалось стабілізувати та перевести на продовження лікування до профільного опікового центру. 

«Андрій Дубовець, 8-місячний хлопчик, якого на кілька хвилин залишили під наглядом трирічного старшого братика, ще також зовсім маленької дитини. Дитина знайшла запальничку – бавилась і ковдрочка молодшого братика зайнялась полум'ям. Думаю, не варто говорити, що дитина була закутана в легкозаймисті тканини. Стрес, шок, паніка, молодший братик у вогні! Дитя зреагувало правильно – моментально покликав тата. Але і тих кількох секунд вистачило, аби отримати опіки 25% тіла 3-4 ступенів. Тіла 8-місячної дитини», – розповідає про подію лікар. 

Андрійка госпіталізували в обласний опіковий центр, але вже на п'ятий день лікування у нього розвинувся токсичний шок. Коли медиків викликали на огляд цього пацієнта, ситуація була критична. 

«Знаєте, в медицині, для критичних пацієнтів, є “точка неповернення”, перетнувши її, тітка в чорній мантії починає гострити свою косу. Так було і з Андрійком. Ми відвойовували кожну хвилину його життя! Буквально, витягуючи з того світу! Кожен показник, в таблиці аналізів, та на моніторах техніки був критичний, за кожне покращення чи погіршення ми отримали не по одній сивій волосині. І яку ж важку гору з пліч ми зняли, коли за кілька днів, зрозуміли, що пройшли з Андрійком “точку неповернення” в протилежну сторону. А це означає – шанс на життя. І це лише початок шляху його реабілітації», – розповідає Олександр Дайнеко

У відділенні інтенсивної терапії дитина пройшла багато складних лікувальних етапів, від моменту надходження до виписки: протишокова терапія, штучна вентиляція легень, ревізія опікових ран, пересадка шкіри, ретельний сестринський догляді в умовах максимальної антисептики. 

«Протягом 20 днів титанічної боротьби. 20 ДНІВ ТИТАНІЧНОЇ БОРОТЬБИ, так буде зрозуміліше. Нам вдалося стабілізувати стан дитини, та перевести на продовження лікування до профільного опікового центру. Мушу наголосити, що відділення АІТ РОДЛ старшого віку, не спеціалізується на опікових пацієнтах, які потребують особливого догляду та повної стерильності. Пацієнти з опіковими травмами мають лікуватись в опікових центрах. Але у зв'язку з критичністю ситуації вирішили перевести пацієнта відділенні АІТ РОДЛ старшого віку», – пише лікар. 

У лікарні кажуть, що якби отримали на лікування дорослого пацієнта в аналогічному стані, то статистика смертності у відділенні стала на один випадок більшою.

«Я аплодую стоячи цій дитині! За її силу, витримку, терпіння, за той весь біль, який він переніс, за те, на скільки він хотів житти! Як боровся своє життя! Напевно, хлопчик народився у сорочці, можливо, він має зробити щось важливе в цьому житті, можливо, сам колись врятує чиєсь. Не просто так дається шанс на життя в таких безповоротних ситуаціях. Я аплодую стоячи всьому медичному персоналу, за роботу, яку вони проробили. Адже, незважаючи на скорботну ситуацію в нашій медицині, є професіонали своєї справи, які творять дива! Я пишаюсь тим, що є частиною команди відділення та можу стояти на варті дитячого життя та здоров'я!», – пише лікар. 

На Андрійка чекають попереду ще багато випробувань і не один місяць лікування. Усіх небайдужих закликають допомогти дитині, хто чим може: словом, ділом, фінансовою підтримкою.

Реквізити мами хлопчика:

Карта ОЩАДБАНКУ: 5167 8032 0961 2725 (Галина Трищук).

«Ніколи не залишайте дітей самих, тим паче таких маленьких, навіть на одну хвилину! Біда не ходить далеко. Сідає на поріг, там де її не чекають. Історія насправді дуже страшна! Можливо, після прочитання її ви заховаєте у недоступні місця сірники, запальнички та не залишите своє чадо», – наголошує Олександр Дайнеко. 

Читайте також: Маленький острожанин Сергійко Кузьменко продовжує боротись з лейкозом.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39