Челендж «Зроби свій музей кращим» набирає обертів

09 Квітня 2017, 12:39
3793

Працівники музею книги та друкарства започаткували челендж «Зроби свій музей кращим». За останній період музейна колекція «Кобзарів» та мініатюрних книг збагатилися новими екземплярами. 

«У нас з'явилась ідея оголосити челлендж «Зроби свій музей кращим» для поповнення існуючих колекцій стародруків, Біблій, Кобзарів, букварів, мініатюрних книг тощо. Вважаємо грошовий внесок Віталія Ундіра початком челленджу і передаємо естафету усім, хто позиціонує себе патріотом Острога та другом Музею книги!!! Долучайтесь!!! Разом ми зможемо все!!!» – написали працівники музею на сторінці в мережі 

За кошти виділені Віталієм Ундіром в лютому придбали два Кобзарі - Харківське видання 1934 року (видавництво Література та мистецтво) та Київське видання 1929 року (видавництво Укркнигоспілка), а також Кобзар у перекладі польською мовою (Львів, видавництво Світ, 2014). 


 

До челленджу «Зроби свій музей кращим»  долучилися власники магазину «Колорит». До Шевченківських днів на їх кошти було придбано надзвичайно цікаве видання Кобзаря – «Другий Кобзар». Поезії 1843-1847 років Тараса Шевченка (Дніпродзержинськ видавничий дім «Андрій», 2010). 
В книзі поміщена факсимільна репродукція обох рукописних зошитів, що є взагалі першої публікацією цих автографів.


 

Наступним до челенджу, 15 березня,  долучився депутат острозької міської ради Володимир Степанюк за свої кошти придбав для узею «Щоденник Т.Шевченка» (Харків, видавець О.Савчук, 2014) та дуже цікаве видання – «Лицева Біблія» (Москва, 1995). 

1914 року в Московській старообрядницькій друкарні вийшла світ перша в Росії повністю ілюстрована Біблія. ЇЇ прийнято називати Острозькою лицевою Біблією, оскільки текст повторював Острозьку Біблію 1581 року. 


 

26 березня Руслан Балаушко, прийнявши естафету від Володимира Степанюка, поповнив музейне зібрання мініатюрних книг трьома екземплярами: «Кобзар» Т. Шевченка та виданнями «Герой на- шого часу» і «Множення в умі або Плинність часу» Л. Подеревлянського. 


 

Також колекція мініатюрних книг збільшилась завдяки Юлії Тивончук, а саме: «Шевченкові портрети», укладач Д. Манько, «Людина: повість з жіночого життя» О. Кобилянської та виданням повісті І. Нечуй-Левицького «Дві московки». 


 

1 квітня до челленджу долучився Олександр Корнійчук. Він допоміг придбати цікаве та рідкісне видання «Кобзаря» Т. Шевченка з чудовими та не стандартними ілюстраціями Василя Седляра – українського художника, учня та послідовника Михайла Бойчука. Пан Олександр передав право зробити добру справу для Миколи Бендюка та Олексія Хахльова


 

Микола Миколайович відразу відреа гував на виклик і розповів у соцмережах про запланований подарунок. Він приго тував для Музею книги оригінальне видання 1935 року (не репринт), 6 том «Повного видання творів Тараса Шевченка», яке було надруковано у Львові, за редак цією П. Зайцева. А в середу, 5 квітня, пан Микола виконав свою обіцянку. 


 

2 квітня до наукової установи завітав Віталій Ундір. Нагадаємо, що саме із подарованих ним трьох Кобзарів і розпочався челлендж. Власне, після відвідин музею, він передав далі естафету для Оксани Ситницької та Сергія Захарчука. На що вони радо відгукнулись, й пообіцяли найближчим часом долучитись до акції. 

За матеріалаит газета "Замкова гора"
 

 

 
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром