В острозькому храмі святі на іконах посміхаються

08 Квітня 2017, 11:14
5105

У храмі преподобного Федора Острозького, восени 2016 року, з`явився новий унікальний іконостас, на якому святі зображены із легкою посмішкою.

Іконостас, написаний у стилі Острозької іконописної майстерні 18 століття. Створили його студенти Національної академії мистецтв. 

«Острозька іконописна майстерня входить у Волинську. Але її особливість у тому, що це чи не єдина в світі традиція зображати доброго Бога. Тому й святі на іконах усміхнені. Таким чином людям розповідали про люблячого Бога. Його можна любити, а не боятися покарання (як було у Візантійській традиції). І люди, які ходять до церкви, моляться, потрапляють до раю, а не до пекла. Острозьку іконописну майстерню заснували в кінці 17 століття. Вона діяла упродовж 18 століття, а припинила своє існування на початку 19, з приходом Російської імперії», – розповідає мистецтвознавець Микола  Бендюк.



 

«У мене давно була ідея відтворити традиції Острозької іконописної майстерні, показати, як вона працювала. Я звернувся з такою пропозицією до Олеся Солов’я, який викладає в Національній академії мистецтв в Києві. В результаті студенти-бакалаври почали працювати над іконостасом. І передали його не в музей, а саме в церкву, щоб ікони, як і колись, служили за призначенням» – додає пан Микола.

Створення намісного та празникового ряду іконостасу стало результатом співпраці Острозької академії з Національною академією образотворчого мистецтва та архітектури. Спеціально для академічного храму студети-бакалаври майстерні живопису і храмової скульптури проф.Миколи Стороженка під керівництвом педагогічного колективу кафедри. Студенти написали чотири ікони намісного ряду та дванадцять ікон святкового ряду. 


 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024