25 років тому Острог отримав статус міста обласного значення

04 Липня 2020, 13:00
5323

Постановою Верховної Ради України № 275/95-ВР від 7 липня 1995 року Острог віднесли до категорії міст обласного значення. До цього в області такий статус отримали обласний центр Рівне, а також міста Дубно і Кузнецовськ (нині – Вараш).

Про це йдеться на сайті Державного історико-культурного заповідника Острога.

«Згідно з «Положенням про порядок обліку, найменування і реєстрації населених пунктів», що діяло з часів Української РСР, місто обласного значення (або місто обласного підпорядкування) – це міський населений пункт, що є економічним і культурним центром, має розвинуту промисловість, комунальне господарство, значний державний житловий фонд, з кількістю населення понад 50 тисяч осіб. Положення, однак, передбачало, що в окремих випадках до категорії міст обласного значення можуть бути віднесені міста з кількістю населення менше як 50 тисяч осіб, якщо вони мають важливе промислове, соціально-культурне чи історичне значення, близьку перспективу подальшого розвитку і росту свого населення.

Звичайно, у випадку з Острогом законодавче рішення про його статус приймалося із врахуванням як історичного значення нашого міста (резиденції князів Острозьких – «некоронованих володарів Русі», де працювала наша перша вища школа і друкувалася перша Біблія), його туристичного потенціалу (зберігся ряд архітектурних пам’яток княжої доби, відкрито музеї, об’єднанні в історико-культурний заповідник), так і його подальших перспектив у зв’язку з відродженням у 1994 р. Острозької академії та отримання нею в майбутньому університетського статусу (сьогодні Академія – національний самоврядний дослідницький університет).

До речі, Острог з його 15 тисячами населення на сьогодні – не найменше місто обласного підпорядкування в Україні, як іноді можна почути. Так, скажімо, міста – супутники електростанцій Теплодар (Одещина) і Новодністровськ (Чернівецька область) мають по 10,5 тисяч жителів, «митний» Чоп – близько 9 тисяч, а пристоличний Ржищів – 8,5 тисяч», – зазначив директор ДІКЗ Острога Микола Манько.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024