В Острозькій академії відбулася онлайн-зустріч з представниками НАБУ

22 Червня 2020, 16:00
3515

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася онлайн-зустріч з представниками НАБУ.

Як повідомляють на офіційному сайті навчального закладу, учасники зустрічі обговорили основні досягнення антикорупційної реформи в України та роль Національного бюро в ній. На усі запитання студентів впродовж двох годин відповідав Директор Львівського територіального управління Тарас Лопушанський. Модерувала зустріч головна спеціалістка Львівського територіального управління Мар’яна Охримович.

«Я завжди радий поспілкуватися з молоддю, адже я знаю, що це наше майбутнє. Важливо, щоб ті¸ хто прийдуть на зміну нам, старшому поколінню, мала вірус нетерпимості до корупції», – зазначив Тарас Лопушанський.

Конференція розпочалася зі знайомства з Національним антикорупційним бюро як новим правовим органом, презентацією його діяльності та досягнень.

Початок функціонування установи розпочався з 2014 року, після прийняття ЗУ «Про Національне антикорупційне бюро України». Це було вперше, коли правоохоронний орган отримав завдання протидіяти кримінальним корупційним правопорушенням, які вчиняються вищими посадовими особами держави або місцевого самоврядування – боротися з елітарною корупцією.


 

«НАБУ – новий орган у правоохоронній системі України, створений після Революції Гідності з метою очищення влади від корупції та заради побудови успішного суспільства та ефективної держави. Початок роботи саме цього органу також був однією з вимог міжнародних партнерів на шляху нашої країни до євроатлантичної інтеграції» – наголосив директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський. 

Спікер також зазначив, що Національне антикорупційне бюро є унікальним єдиним правоохоронним органом, який був створений «з нуля» у незалежній Україні, а також єдиним органом при якому функціонує Рада громадського контролю. 

НАБУ має 1 головне (з центром у м. Київ) та 3 територіальні управління у Львові, Харкові та Одесі. До слова, Львівське територіальне управління відомства утворене 10 грудня 2015 року. Юрисдикція поширюється на Львівську, Волинську, Закарпатську, Чернівецьку, Тернопільську, Івано-Франківську, Рівненську, Хмельницьку області.

Розповідаючи про досягнення нового правоохоронного органу, спікер зауважив що станом на 17 червня 2020 року Національне антикорупційне бюро розслідувало близько 900 кримінальних проваджень, 363 повідомлень про підозру, щодо 474 осіб складено обвинувальні акти. 


 

«Така велика кількість осіб притягнених до кримінальної відповідальності, серед яких є високопосадовці, колишні чинні міністри, депутати Верховної Ради, судді, прокури – досягнення НАБУ. Це показує нам, що в Україні перестала існувати каста тих, що нічого не боїться через свою посаду чи високі статки. Для НАБУ не існує недоторканості», – додав директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський. 


 

Наприкінці зустрічі відбулася інтерактивна антикорупційна гра «Слідство веде НАБУ», під час якої студенти та учасники конференції могли перевірити свої знання щодо діяльності бюро та відчути себе у ролі детективів.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024