Острозькі лісники розповіли, як правильно садити ліс

28 Березня 2017, 10:48
8285

Весняна кампанія з посадки дерев у лісах Острожчини триває вже понад два тижні, а до кінця березня має завершитися. Як це відбувається ми дізналися у Новомалинському лісництві.

У п'ятницю, 24 березня, на території Новомалинського лісництва відбулася посадка дерев. Участь у якій взяли представники «Острозького психоневрологічного інтернату». Близько 40 чоловіків та жінок садили сосни на ділянці лісу розміром майже три гектари.

«Минулого року тут була ділянка головного користування. Вирізали сосну віком 100 років. На цій території було зрізано близько 900 кубів. Сьогодні ми садимо 8-10 тисяч сіянців на гектар, а до віку стиглості їх лишається 700-800» - розповідає лісничий Новомайського лісництва Віталій Толочик.

Лісівники розповідають, що для посадки «розсади» сосон та інших дерев, наймаються сезонні працівники. Зазвичай це місцеві мешканці. З людьми укладається угода. Хоча долучаються різні організації, особливо активними є школи.



 

Як же відбувається процес посадки лісу?

Спочатку робиться така суміш у яку додається вода, волого накопичувач та хімікат «Престиж». Хімікати потрібні, щоб шкідники не пошкоджували кореневу систему дерева. Волого накопичувач почне діяти, кол прийде посушливий період. Завдяки йому у засуху вода утримується біля кореневої системи.

«На території нашого лісництва ми садимо сосну і дуб, також вводимо модрину, вона швидко ростуче дерево. Модрину ми садимо на горбистих місцевостях, де не можна зробити підготовку ґрунту. Хоча, основною породою все одно є сосна..



 

Новомалинське лісництво одне із найбільших в Острозькому районі, площа його складає 7 тис гектарів. Щороку на території лісництва зрізається 50 гектарів лісу, натомість 43 гектари засаджується молодим лісом.

«Ці 7 гектарів, які ми не засаджуємо – це рубки в болотистих низинних умовах де посадку провести неможливо. В цьому році план посадки у нашому лісництві 43 гектари, на сьогодні вже посаджено 35 із них. Тому, не можна сказати що лісники лише ріжуть, вони і садять ліси також» - розповідає лісничий Новомайського лісництва Віталій Толочик.


1
Головний лісничий Ігор Семенчук
Головний лісничий Ігор Семенчук

1
Лісничий Новомалинського лісництва Віталій Толочик
Лісничий Новомалинського лісництва Віталій Толочик

1

1



 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024