Олександр Шикер звернувся до підприємців щодо стихійної торгівлі

28 Травня 2020, 16:23
4565

Острозький міський голова Олександр Шикер звернувся до приватних підприємців щодо питання відкриття ринку.

 

Про це повідомили на сайті Острозької міської ради

Як відомо, 24 квітня протестувальники перекрили центральну магістраль міста – проспект Незалежності.

Люди вимагали, аби влада дозволила їм торгувати, заробляти гроші на прожиття.

«Шановні мешканці Острозької міської об’єднаної територіальної громади!
Звертаюся до вас, як до свідомих та законослухняних громадян, які можуть тверезо оцінити ситуацію, що відбувається навколо ринкової торгівлі у нашому місті.
Усі ми з вами опинилися у складній і небезпечній ситуації, викликаній поширенням респіраторної хвороби, спричиненої вірусом COVID19. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 у зв’язку з введенням карантинних обмежень, в тому числі була припинена і робота усіх ринків.
Проте, під час першої хвилі послаблень карантину Постановою КМУ від 14.05.2020 №377 була дозволена торгівля на промислових ринках зокрема.
Здавалося б, усі проблеми зникли. Так. Усі, окрім небезпеки зараження вірусом! Оскільки ринки дозволили відкривати лише за ДОТРИМАННЯ умов карантинних обмежень! Відповідно до Постанов головного санітарного лікаря України від 27.04.2020 № 14 та від 09.05.2020 №17 є 12. І дотримання їх покладається на власника ринку.
ТОВ «Явір-95», який здійснює ринкову торгівлю в м. Острозі, і є власником цього ринку – приватне підприємство, втручатися у господарське діяльність якого виконавчий комітет Острозької міської ради не має повноважень.
Проте, реагуючи на численні звернення підприємців, які здійснюють свою діяльність через торгівлю на ринку, та на запрошення директора ринку 21.05.2020 була створена комісія з представників Острозького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області та виконавчого комітету Острозької міської ради для обстеження ринку на можливість його відкриття в умовах карантинних обмежень. Під час проведення обстеження у присутності самих підприємців, було виявлено ряд недоліків, які унеможливлюють відкриття ринку в період дії карантину.
Однак, 22 травня 2020 року для зменшення соціальної напруги у територіальній громаді, позачерговим засіданням міської комісії ТЕБ та НС було прийнято рішення про те, що комісія не заперечує у відкритті роботи ринку міста Острога ТОВ «Явір-95» при умові виконання вимог:
- постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211» № 313 від 29 квітня 2020 р.,
- постанови Головного державного санітарного лікаря України № 14 від 27.04.2020 «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках»,
- постанови Головного державного санітарного лікаря України № 17 від 09.05.2020 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
Тобто, фактично, за умови дотримання наявних вимог, ринок міг бути відкритим вже
у неділю, 24 травня 2020 року.
Але, прибувши на ринок у визначений день, підприємці опинилися перед зачиненими воротами, і вирішили продемонструвати свою незгоду з таким рішенням керівництва ринку, перекривши автомобільний рух по проспекту Незалежності.
Я особисто розмовляв з кожним підприємцем, який був у той час на демонстрації, дослухався до кожного аргументу і намагався пояснити, що ринок – це приватна власність, і забезпечення його діяльності відповідно до вимог чинного законодавства – прямий обов’язок власника ринку та його уповноважених осіб. Було прийнято рішення про одноразову торгівлю крамом на площі Івана Федорова, оскільки я розумів, що підприємці понесли певні транспортні витрати і спланували свій робочий день.
Результатом наших переговорів стала домовленість із підприємцями та директором ринку (в телефонному режимі) про спільну робочу зустріч в міській раді у понеділок, 25 травня 2020 року.
На цій зустрічі за участі представників Держпродспоживслужби, підприємців та одного із власників ринку його директор Сінчук В.Я. оголосив про можливість відкриття ринку у неділю 31 травня 2020 року. Для підтвердження цього, комісію та підприємців запрошено на п’ятницю 29 травня 2020 року на територію ринку для його повторного обстеження та прийняття рішення про відкриття.
Слід зауважити, що, враховуючи складну епідеміологічну ситуацію в Рівненській області загалом і в м. Острог та Острозькому районі, зокрема, представники Острозького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області категорично проти відкриття ринку до стабілізації росту рівня захворюваності.
Враховуючи вищевикладене, мені, як очільнику громади зовсім не зрозуміла ситуація щодо стихійної торгівлі на площі Івана Федорова. Адже домовленість залишилася в силі: про відкриття ринку в четвер на зустрічі мова не йшла. Якщо підприємці вважають за необхідне порушувати усі вимоги карантинних обмежень і наражати себе і оточуючих на небезпеку, то наголошую на відповідальності, передбаченій чинним законодавством за недотримання таких вимог і наслідки цих недотримань.
Ще раз акцентую вашу вагу, що виконавчий комітет Острозької міської ради НЕ ЗАПЕРЕЧУЄ проти відкриття ринку і всебічно сприяє його відкриттю. Проте вплинути на рішення власника ми не маємо законних підстав.
Давайте будемо толерантними. Досягти взаєморозуміння дуже просто: варто лише прислухатися один до одного!»– наголосив Олександр Шикер.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39