Усе «під ніж»: острожани обурені, що замість старих та «хворих» дерев комунальники ріжуть нормальні

14 Березня 2017, 17:15
7589 Джерело: Станіслава Ро

Острожан обурює той факт, що острозькі комунальники недбало ставляться до обрізання дерев. Під час обрізання порушують технології, чим шкодять деревам. А подекуди зрізають живі та здорові дерева, а хворі лишаються незачіпаними. 

Яскравий приклад цьому є парк Т. Шевченка.

«Пеньки, залишились від абсолютно здорових дерев. Для чого це було зроблено можна лише здогадуватися... Можливо, для урочистостей із нагоди Дня народження Шевченка, щоб більше людей розмістилось, хоча навряд чи це б схвалив Кобзар.. Зовсім поруч в 10 кроках від місця злочину – сухостої...На ще одній світлині спиляна жива гіляка, а суху залишили..Я не розумію логіки... Таких прикладів тільки по парку Шевченка купа.. І благополучно стоїть залізний поіржавілий стовп із давно не робочим ліхтарем, який скоро впаде...», – обурюється у соціальних мережах острожанка Галина Шишкова.

«Багатостраждальний парк ім. Шевченка. Якщо вже в такому парку  не побоялися знущатися над деревами... то, мені здається, що деякі люди з міської ради, під чиїм керівництвом і робиться весь цей жах, вже втратили все... людське...», –– пише Станіслава Ро на своїй сторінці у мережі Facebook.

Зрізане здорове дерево
Зрізане здорове дерево

Сухе дерево
Сухе дерево

Тиждень тому у парку Шевченка обрізали сухі гілки, але чомусь не всі обрізали..
Тиждень тому у парку Шевченка обрізали сухі гілки, але чомусь не всі обрізали..


«Ця верба росте перед входом у парк Тараса Шевченко. Допоки її не обрізали вона була звичайним депервом, а тепер це дуже хворе і небезпечне для життя людей дерево. З нього часто падають гілки, під ним проходить багато людей, які навіть не знаю, як небезпечно під цією вербою», – коментує стан дерева Станіслава Ро

Відповідно до «​Правил благоустрою території м. Острога» 

  • Пошкодження зелених насаджень, збір квітів, грибів на територіях парків, рекреаційних зон, садів, зон зелених насаджень, скверів, майданчиків для дозвілля та відпочинку забороняється.
  • Утримання в належному стані зелених насаджень парків, рекреаційних зон, садів, зон зелених насаджень, скверів та майданчиків для дозвілля та відпочинку включає догляд, обрізання, знесення, висадку зелених насаджень (квітів, дерев, кущів, трави, інших насаджень), що здійснюється відповідно до Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України, затверджених у встановленому порядку, інших нормативних актів щодо озеленення та збереження зелених насаджень.

Правила утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України

У 9 розділі цього документа розписано основні пункти про догляд за об'єктами благоустрою зеленого господарства:

  • Догляд за деревами і чагарниками здійснюється протягом року і включає: поливання, внесення добрив, укриття, оприскування крон дерев, догляд за ґрунтом, боротьбу з бур'янами, обробку дупел і механічних пошкоджень, формування крон дерев і чагарників.
  • При механічному пошкодженні стовбурів або видаленні гілок деревина пошкоджується різними цвілевими грибами й бактеріями, що зумовлює утворення дупел. Для збереження таких дерев необхідний своєчасний догляд за утвореними дуплами і ранами. Під час обробки дупел необхідно видаляти гострим ножем або стамескою загнилу частину деревини аж до здорової. Рана дезінфікується 5%-ним розчином залізного або мідного купоросу і цементується. Після затвердіння поверхню обробленого дупла необхідно покрити масляною фарбою, бажано під колір кори дерева. Місця механічних пошкоджень кори і деревини стовбура або гілок дерев необхідно зачистити ножем до здорового місця, а потім змастити садовою замазкою. Для більш швидкого загоювання ран доцільно використовувати пасти й мазі, виготовлені з додаванням гетероауксину в концентрації 0,01 - 0,025%.
  • На вулицях і площах населених пунктів у процесі обстеження зелених насаджень виявляють і потенційно аварійні гілки. Це скелетні гілки, які мають видимі ознаки враження шкідниками та хворобами. Їх необхідно видаляти.
  • Деревину видалених дерев оприбутковують та використовують для власних потреб або реалізують за ринковими цінами. Кошти від реалізації деревини надходять балансоутримувачу об'єктів державної чи комунальної форми власності та використовуються на покриття витрат. Гілки та непридатна деревина утилізуються, про що складається акт.
  • Забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми.
  • Під час догляду за деревами застосовують три види обрізання: формувальне, санітарне й омолоджувальне.

  • Формувальне обрізання дерев проводять у рядових та алейних насадженнях для збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо), рівномірного розташування скелетних гілок, а також дерев, пересаджених з лісу (з асиметричною витягнутою вгору кроною). Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони. Формувальне обрізання рекомендується здійснювати ранньою весною, до початку вегетації (кінець лютого-квітень). У районах з м'якою зимою, де температура повітря не опускається нижче мінус 10 град. за Цельсієм допускають осіннє формувальне обрізання після листопаду.

  • Крони швидкорослих порід у місцях, де потрібно зберігати певну висоту і форму, обрізують щороку й один раз за 2–4 роки у повільнорослих (в'яз, дуб і липа). При обрізанні повільнорослих дерев найчастіше вкорочують однорічні прирости і лише окремі гілки обрізують до дво-трирічної деревини.

  • Санітарне обрізання крони виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих усередину крони або зближених одна з одною. Обрізанню підлягають також пагони, що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування. Санітарне обрізання потрібно проводити щороку протягом вегетаційного періоду. Зразу після обрізання всі рани діаметром понад 2 см зашпаровують садовою замазкою або зафарбовують олійною фарбою на натуральній оліфі під колір крон дерева. У хвойних дерев та тих, що дуже виділяють смолу, рани не замащують.

  • Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання, і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. При цьому сильно вкорочують (на 1/2 - 3/4 загальної довжини) старі гілки, залишаючи, якщо це можливо, одну-дві гілки другого порядку. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох-трьох років. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок. Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, тополя, з хвойних – ялина колюча (ф. срібляста), модрина. Здійснювати омолодження можна шляхом спилювання стовбурів дерев (особливо берези, верби білої, граба, клена ясенелистого, липи, осики, тополі) до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст кореневої порослі, з якої можна формувати одно- або багатостовбурне дерево. Поряд з омолоджуванням крони можна омолоджувати кореневі системи. Коріння обрізують поступово, підрізаючи щороку 1/3-1/2 кореневої системи. Під час проведення щорічних обстежень зелених насаджень потрібно виявляти аварійні дерева.

  • Аварійне дерево – це дерево, яке може становити загрозу для життя і здоров'я пішоходів, транспортних засобів, пошкодити лінії електропередач, будівлі і споруди або перебуває у пошкодженому стані внаслідок снігопадів, вітролому, урагану та інших стихійних природних явищ чи за наявності гнилої серцевини стовбура, значної суховершинності, досягнення вікової межі.

  • На вулицях і площах населених пунктів у процесі обстеження зелених насаджень виявляють і потенційно аварійні гілки. Це скелетні гілки, які мають видимі ознаки враження шкідниками та хворобами. Їх необхідно видаляти. 




Здорова гілка зрізана, суха залишилася
Здорова гілка зрізана, суха залишилася

На привеликий жаль, така ситуація з деревами у нашому місті спостерігається не лише у цьому парку. Таку «красу» можна побачити по всьому місту.

пр. Незалежності
пр. Незалежності

пр. Незалежності (біля Школи мистецтв)
пр. Незалежності (біля Школи мистецтв)

Парк 40-річчя Перемоги
Парк 40-річчя Перемоги

пр. Незалежності (навпроти парку 40-річчя Перемоги)
пр. Незалежності (навпроти парку 40-річчя Перемоги)

вул. Академічна
вул. Академічна

Вул. Князів Острозьких (біля  станції швидкої допомоги)
Вул. Князів Острозьких (біля станції швидкої допомоги)

вулиця Князів Острозьких
вулиця Князів Острозьких

пр. Незалежності (навпроти парку 40-річчя Перемоги)
пр. Незалежності (навпроти парку 40-річчя Перемоги)

вул. Героїв Майдану
вул. Героїв Майдану

пр. Незалежності
пр. Незалежності

пр. Незалежності
пр. Незалежності

 

ФОТО: Станіслава РО

Коментарі
14 Березня 2017, 22:01
Шановні, якщо ви претендуєте називатись журналістами, то де коментар влади? Цитувати правила и фотографувати сьогодні вміє і школяр. Пофукали, пофоткали і все? Хай та ж Шишкова вам розкаже, як робляться матеріали проблемної тематики.. Чому у Войтова не взяли коментар? Ганьба! Те ж саме стосується ваших лосів...Є мисливствознавці, які чітко и конкретно поінформували б по темі.
14 Березня 2017, 23:15
Дякуємо, шановий Я, за коментар. Ми знаємо про всі правила, коментар влади плануємо подати окремим матеріалом.
15 Березня 2017, 14:58
Шановний коментаторе, мені, як людині, яка щиро любить своє місто, теж ДУЖЕ хочеться почути думку &quot;насальніка&quot;про оте все, що останніми днями показує нам редакція - одна річ, коли судиш про проблему за виглядом власної вулиці, а коли узагальнено бачиш фотки тих нещасних дерев чи смітники по всьому місті. <br/>Але хочу поцікавитися особисто у Вас: Ви колись на особистому прийомі у Войтова були? Бо я НІКОЛИ! І питання тут не про критикуючий матеріал. Я приходила до нього, коли прорвало воду в багатоквартирному будинку і був потрібен ремонт, коли вирішувалося питання з додатковими контейнерами на площадці, коли мама мала проблеми з оплатою за водопостачання.... І жодного разу не говорила з Войтовим, а з секретарем (чи хто та тітонька на прийомі), заступником, &quot;відповідальним за це питання по вашій вулиці&quot;.Це посадове недбальство, якщо не посадовий злочин ( не юрист, не розбираюся добре в поняттях).<br/>А журналісти молодці: хоч так намагаються привернути увагу до проблеми!!! Бо якщо ждати офіційні коментарі, то вже цього року і пізно буде рипатися рятувати ті дерева, а так усе попереду.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024