В Острозькій академії розповіли про те, як Шевченко пов`язаний з АТО

14 Березня 2017, 12:24
3003

По всій країні тривають заходи приурочені Шевченківським дням. В Острозі їх відзначення розпочалося 9 березня, у день 203 річниці Кобзаря. У понеділок, 13 березня, у стінах Національного університету «Острозька академія» відбувся захід «Шевченко і АТО».

Студенти виступили з доповідями на тему мілітаризму у творах Тараса Шевченка. Зокрема студентка Ольга Драганчук розповіла про актуальність поеми «Кавказ», а також наголосила на тому, що політика Росії не змінилася з тих часів і дотепер. А студентка Юлія Білоус нагадала присутнім про події 2013 року на Майдані Незалежності. Вона наголосила на тому, що поезія АТО тягнеться з «Майдану», а тоді там було дуже багато висловів із творів Кобзаря.



 

Участь у заході взяли також учасники АТО капелан (прим. військовий священик) Руслан Іванчук і командир батальйону Михайло Степанчук. Капелан Руслан розповів студентам про капеланство в АТО. Раніше він був вільним монахом, спробував на собі багато різних релігій.

«Виявилося, що немає ніякого розділення взагалі. Просто хтось хоче кимось керувати. Це особливо проявляється під час війни», – розповідає військовий священик. Він пояснив, що капелан – це свого роду психолог для військових, а також відповів на численні запитання студентів.

Керівник костопільської організації «Правий сектор» комбат Михайло Степанчук у своєму виступі зазначив, що від молоді залежить майбутнє України. Він воює вже 14 років, тому закликав присутніх: «Радійте, що сьогодні ви можете вслух читати Шевченка, бо колись ми не могли вільно читати його твори. А про «Заповіт» Шевченка, де є рядки: « Поховайте та вставайте, кайдани порвіте  і вражою злою кров’ю волю окропіте.» не було й мови».



 

Ініціатором події став викладач університету Юрій Миненко.  «Цей захід був приурочений Шевченківським дням. Ми не проводили його в п’ятницю, оскільки в п’ятницю студенти їдуть додому. Я довго продумував цю подію. І поезія АТО, і виступи студентів – це все треба було пов’язати», – стверджує організатор заходу Юрій Миненко.




 

Автор: Вікторія БРОДОСЮК

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024