В Україні хочуть підвищити тарифи на світло, щоб вивести енергетику з кризи

06 Травня 2020, 10:30
2092 Джерело: фото ілюстративне

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пропонує скасувати чинний тариф для населення на перші 100 кВт-год електроенергії, що дозволить збирати з ринку додатково 12 мільярдів гривень на рік, необхідні для подолання кризи неплатежів на ринку.

Про це повідомив член НКРЕКП Дмитро Коваленко під час онлайн-трансляції круглого столу, пише УНІАН.

Коваленко презентував два сценарії виходу з кризи боргів на ринку електричної енергії. Обидва вони передбачають підвищення тарифів на електроенергію для населення. Але відповідно до першого варіанту – з 1 січня 2021 року, а до другого – з 1 липня 2020 року.

«За другим сценарієм – скасування пільгової ціни на електроенергію за перші 100 кВт-год з 1 липня 2020 року, що в грошовому вираженні принесе 12 мільярдів гривень на рік», – сказав він.

Крім того, НКРЕКП вважає необхідним протягом 2-5 років підвищити ціни на електроенергію для населення до рівня промисловості, що дозволить додатково зібрати зі споживачів більш як 38 мільярдів гривень.

Коваленко також зазначив, що вразливі категорії населення отримають адресну грошову допомогу (субсидію).

За його словами, загальний обсяг дотацій ціни електроенергії для населення за рахунок електротарифів для промисловості зараз становить близько 50 мільярдів гривень. Середньозважений тариф на електроенергію для населення – 1,07 гривні за кВт-год.

Раніше голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус заявляв, що Україна не повинна вирівнювати баланс в енергосистемі виключно шляхом обмеження роботи атомних енергоблоків державної компанії НАЕК «Енергоатом», яка виробляє найдешевшу електричну енергію на ринку. Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивів у резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва поновлюваної та теплової генерації.

Таким чином, протягом двох наступних місяців на АЕС України у вимушеному простої перебуватимуть два енергоблоки сумарною потужністю 2000 МВт.

Довідка. В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 копійок за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад цього – 1 гривня 68 копійок за кВт-год.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024