В Острозі читали молитву «Отче наш» 14 мовами

22 Лютого 2017, 17:00
3191 Джерело: ogo.ua
Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року відповідно до тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 

У Національному університеті «Острозька академія» вже вкотре проводяться вшанування рідної мови. Цьогоріч студенти запланували велику кількість цікавих та незвичних акцій, серед яких «Декламація поезії», «Відкритий мікрофон», «Моя розповідь», «Філологічні онлайн-тести», «Конкурс читців» та багато інших. 

Унікальний захід провели у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія», читаючи відому молитву «Отче наш» різними мовами світу. Загалом прозвучали 14, серед яких китайська, італійська, єврейська, російська, польська, угорська та інші. 

«Святе Письмо одвічно об’єднувало народи всього світу. Сьогодні студенти Острозької академії продемонстрували, що якою б мовою ти не говорив, потрібно її любити, плекати і поважати. Адже саме за допомогою слова ми можемо звернутися до Бога, аби поділитися з Ним своїми душевними переживаннями, поросити підтримки і благословення», – розповідає настоятель храму преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія», професор Василь Жуковський. 


 

«Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат багатолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Потрібно шанувати і любити рідну мову, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу. Бережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!», – ділиться враженнями студентка факультету політико-інформаційного менеджменту Національного університету «Острозька академія» Інна Калітко.

Автор: Ірина ПОКОТИЛЬСЬКА, фото автора 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024