Острозька психологиня розповіла, як віднайти ресурси в умовах стресу

25 Березня 2020, 10:40
Галина Гандзілевська 2300
Галина Гандзілевська

Карантин варто використати на користь для себе.

Як витримати психологічне напруження, не піддатися паніці? З таким питанням журналісти Район.Острог звернулися до психологині, заступниці директора НЦ «Інститут практичної психології та психотерапії» Національного університету  «Острозька академія» Галини Гандзілевської. Психологиня поділилася вправою для розкриття нашої індивідуальності  – адже, чітких порад і рекомендацій «для всіх і про все» не існує.

Галина Гандзілевська розповіла, як віднайти ресурси в умовах стресу. Адже ресурси для людини – це актуальні  можливості, які можуть бути використані в разі потреби та засоби досягнення певної цілі. А от ціль зараз у всіх одна – продовжувати жити з повагою до життя й здоров’я інших. 

Психологиня наголошує, що природно, що стрес супроводжуються різкою втратою ресурсів, тривожністю, страхом і навіть панікою. Втікати, боротись чи завмерти? На сьогодні третій варіант – «завмерти» - означає зупинитись, продовжуючи дихати й жити, щоб відновити ресурси для подальшого руху. Адже поповнення ресурсів можливе шляхом резервів, які мають здатність розвиватись у нових, стресових ситуаціях. Чи не схоже це на сьогоднішню ситуацію, на карантин?

«А тому у цей не простий час, ми маємо можливість вийти зі звичної зони комфорту і творчо пристосуватись до зміненої життєвої ситуації. Поради я не даватиму, всього лише запропоную відповісти на декілька запитань і виконати невеличку вправу, яка у свій час допомогла і мені вийти зі складної ситуації» – додала Галина Гандзілевська.

Вправа «Мої ресурси»
Зобразіть на аркуші паперу концентричні кола. Найменше коло всередині – це Ви. Поступово заповнюйте від найближчого кола до найвіддаленішого – відповіді на запитання:
1)    за що я хочу подякувати собі, іншим та світу сьогодні?
2)    що приносить мені радість  і надає силу завжди?  
3) для чого мені світ запропонував таку життєву ситуацію?
4) як я можу скористатись нею, щоб досягнути успіху в майбутньому?
5) що буде першим кроком, другим, третім і т.д.
Заповнивши кола, ви отримаєте свою власну карту ресурсів – від найближчих до вас, до найвіддаленіших, але теж реальних.

Довідка «Району»: Коли на людину нападає дикий звір або вона зустрічається із якоюсь напастю, вона із глибини своєї свідомості може витягнути три варіанти дій. По-перше – Бий! Вступити в битву з ворогом і перемогти або загинути. По-друге – Втікай! Сподіваючись на свої ноги й хист заплутувати сліди чимдуж залишити небезпечне поле. По-третє – Замри! Прикинувшися мертвим, ми можемо сподіватися, що нам дадуть спокій.
Ці варіанти зберегли наш біологічний вид від вимирання в часи шаблезубих тигрів, але ці ж саміповедінкові  установки, як стверджують антропологи, керують і нами сьогодні. 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50