Микола Бендюк розповів про те, які портрети князів Острозьких найбільш правдивими

15 Лютого 2017, 19:32
5147

У середу, 15 лютого, у мистецькій галереї Острозької академії художник-реставратор, мистецтвознавець, краєзнавець Микола Бендюк розповів про те, які портрети зі зображені князі Острозьких є найбільш реальними зображеннями князів.

Зображення князя Данила Острозького на жаль не збереглося. А ось популярне зображення св. Федора Острозького яке ми бачимо у іконописній традиції, за словами мистецтвознавця, придумані іконописцями Києво-Печерської лаври та трансформований у двох традиціях: Волинській та Київській.

Федір Острозький
Федір Острозький


Наступним князем із роду Острозьких був Костянтин Іванович, знаний в історії як видатний воєвода. Його зображення, яке достеменно є близьким до реального – це зображення князя написане на картині «Битва під Оршею», на якій князь зображається тричі.

Констянтин Іванович
Констянтин Іванович




Констянтин Іванович
Констянтин Іванович


Зображення ж одного із найвідоміших із роду Острозьких Василя-Констянтина також має декілька варіантів. У різні періоди історії князя зображали зі своїми особливостями, але мистецтвознавець Микола Бенюк розповідає, що найвірогіднішим зображенням князя є зображення, яке вибите на ордені, який зберігся в одному екземплярі у Петербурзі. Наближеним до нього є зображенняВасиля-Констянтина на портреті, який зберігається у музеї Шептицького у Львові.

Зображення Василя-Констянтина Острозького
Зображення Василя-Констянтина Острозького

Василь-Констянтин Острозький
Василь-Констянтин Острозький

Василь-Констянтин Острозький
Василь-Констянтин Острозький

«Лекція була дуже цікавою та пізнавальною, я дізналася дуже багато нового про портрети князів Острозьких. Я місцевій жительці мені було цікаво послухати про портрети та зображення наших славних князів. Найцікавіше, що я винесла для себе - це те, що зображення Федора Острозького не є достеменними, та ймовірно він мав дещо інший вигляд» – ділиться слухачка лекції, острожанка Вікторія.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром