У Рівному – виставка раритетних «Кобзарів»

07 Березня 2020, 11:40
1308

Побачити «Кобзарі», перекладені польською, румунською, англійською, литовською та французькою мовами, можна буде в Рівненському академічному українському музично-драматичному театрі. 

Тут, із нагоди  206-ої  річниці з дня народження Тараса Шевченка, діятиме незвична виставка. На ній будуть представлені рідкісні та старовинні видання «Кобзаря». Це експонати з колекції Музею книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника міста Острог. Про це йдеться на сайті Рівненської ОДА.

«Кобзарі» ми збираємо вже давно. Сьогодні в нашій колекції є понад півтори сотні екземплярів. Найстаріше видання датується 1876 роком. Книга надрукована у Празі. Це перше безцензурне закордонне видання. І воно перебуває в постійній експозиції. Крім того, у нас є «Кобзарі» з цікавою історією. Так, декілька років тому в музей потрапило видання, яке з Буенос-Айресу везли в Австралію, а звідти – вже в Україну. Нам його подарувала родина з діаспори», - розповідає завідувачка відділу Музею книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника міста Острог Світлана Позіховська.

За словами Світлани Позіховської, на пересувній виставці буде представлено 40 «Кобзарів». Це цікаві експонати. Серед них, зокрема, будуть видання 20-их років минулого століття. Їх особливість полягає в оригінальному оформленні. Справа в тому, що це був період українського авангарду. Це проявлялося у різних жанрах мистецтва. Видавництва нерідко замовляли у художника оформлення окремої книги – титульні аркуші, ескізи палітурки. Тож ці книги відрізнялися як від тих, що були і до, і після цього. Також на виставці будуть феликоформатні, малоформаті видання та «Кобзарі», видані за кордоном.

Виставку «Кобзарів» доповнять графічні роботи з фондів обласного краєзнавчого музею, які присвячені Тарасу Шевченку, його життєвим шляхам і творам. Важливо, що ці роботи щодня не можна побачити, адже це, так би мовити, «внутрішня» колекція музею.

Нагадаємо, 6 березня о 12 годині, в обласному драмтеатрі відбудуться урочистості з нагоди 206-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024