В юстиції пояснили, хто має право на спадщину та як правильно її оформити

08 Березня 2020, 14:30
В юстиції пояснили, хто має право на спадщину та як правильно її оформити 1001
В юстиції пояснили, хто має право на спадщину та як правильно її оформити

Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю та вчиняти його допускають тільки особисто.

Заповіт мають оформити й зареєструвати відповідно до норм законодавства. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин, розповіла заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Львів) Ольга Семенюк.

Також, заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з-поміж спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині.

Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлюють на час відкриття спадщини. У разі смерті особи, яку позбавили права на спадкування, до смерті заповідача, позбавлення її права на спадкування втрачає чинність.

Діти (внуки) цієї особи мають право на спадкування на загальних підставах. Досить часто особи, які мають на руках заповіт, після смерті заповідача не звертаються до нотаріусів і вважають, що вони вже спадщину прийняли. Але це суперечать вимогам законодавства.

Адже недостатньо мати заповіт, ще необхідно зробити дії, які свідчили б про те, що спадщину прийняли – подати в установлений законом 6 місячний строк з дня смерті заповідача (спадкодавця) до державного чи приватного нотаріуса за місцем відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкодавця) заяву про прийняття спадщини, а після спливу цього строку звернутися до того ж нотаріуса за одержанням свідоцтва про права на спадщину за заповітом.

Читайте також: Які наслідки чекають на тих, хто вчасно не прийняв спадщину

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024