Острог перестане бути містом

12 Лютого 2020, 13:45
Пам'ятник князям Острозьким 11279
Пам'ятник князям Острозьким

Кабінет міністрів України подав проєкт закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Згідно з ним, Острог може втратити статус міста. 

Законопроєкт визначає засади адміністративно-територіального устрою, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць. Зокрема, в ньому передбачено кількість населення, яке має мати населений пункт, аби мати статус міста, селища або ж села. 

Селище повинно мати від 5 тисяч населення, а село – менше ніж 5 тисяч населення. 

Щодо статусу міста. В частині третій розділу 10 цього законопроєкту сказано:

«Місто є населеним пунктом з переважно компактною забудовою, загальною чисельністю населення не менше ніж 20 тисяч жителів, на території якого розташовані промислові і переробні підприємства, підприємства комунального господарства, житловий фонд, та який має розвинуту соціальну, комунальну і транспортну інфраструктуру».

Згідно з інформацією головного управління статистики у Рівненській області, станом на грудень 2019 середня кількість наявного населення в Острозі становить 15467, а постійного – 15006 осіб.

В статті 11 нового законопроєкту ідеться: 

«Чисельність населення району в місті не може бути меншою ніж  150 тисяч жителів».

Об'єднання громад із загальною кількістю не менше вищевказаної буде вважатися районом. Чисельність наявного населення за оцінкою на грудень минулого року в Острозькому районі становить 27784 осіб.

Новий законопроєкт передбачає зникнення Острозького району на карті України.

Нагадаємо, Магдебурзьке право отримав Острог ще в 1585 році. 

1
Замок
Замок

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024