Жителів Острожчини просять поспостерігати за птахами

26 Січня 2017, 16:55
5279 Джерело: Dreamstime

Національний природний парк «Дермансько-Острозький» спільно з Рівненським осередком Українського товариства охорони птахів запрошують долучитись до Великого зимового обліку птахів. Це подія, яка щороку в останні вихідні січня збирає орнітологів – професіоналів та любителів з усіх куточків України.

Головна мета зимового обліку – з’ясувати чисельність птахів і види, які залишилися зимувати поряд із нашими домівками. Щороку завдяки даним, надісланим учасниками з усіх куточків країни, ми знаємо, які саме види найчастіше зустрічаються цієї пори в населених пунктах. Великий зимовий облік птахів дає також можливість спостерігати за цікавими явища в пташиному світі.

Долучитись до обліків може кожен! Для цього слід занотовувати кількість і види птахів, побачених 28-29 січня впродовж години біля годівниці на подвір’ї, в міському саду, сквері чи міській водоймі, заповнити та відправити онлайн-анкету.

Коли відбувається Великий зимовий облік птахів?

Традиційно Великий зимовий облік птахів проходить щорічно в останні вихідні (останню суботу та неділю) січня.

Де спостерігати птахів під час Великого зимового обліку?

У дворі будинку, в саду, на шкільному подвір’ї, у міськкому парку — в межах населеного пункту, адже головна мета цього обліку — порахувати чисельність птахів і з’ясувати які саме види залишилися зимувати поряд з нашими домівками.

Як правильно рахувати птахів під час Великого зимового обліку?

Проводьте облік упродовж однієї години. Рахуйте види і кількість побачених птахів. Наприкінці годинного обліку зафіксуйте найбільшу кількість кожного виду птахів, яку ви одночасно спостерігали в будь-який час упродовж цієї однієї години (не враховуйте птахів, що пролітають садом).

Важливо! Не підраховуйте всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до вашого саду кілька разів упродоавж години спостережень. Наприклад, синиця велика, яка 10 разів повертається до вашого саду впродовж години, не означатиме, що в саду перебувало 10 синиць.

У яку пору дня найкраще проводити Великий зимовий облік птахів?

Птахи найактивніші вранці. Якщо вести облік у цю пору дня, є змога побачити й нарахувати більше видів птахів.

У неділю, 29 січня, відбудеться екскурсія-спостереження за зимуючими птахами в м. Здолбунові Рівненської області.
Збір – 13.00 біля Здолбунівської центральної районної бібліотеки, що знаходиться за адресою м. Здолбунів, вулиця Шкільна, 39 (на виїзді з міста).
З 13.00 до 14.00 – інструктаж-презентація «Зимуючі види птахів населених пунктів»;
14.00-15.00 – екскурсія-облік.

З собою слід взяти блокнот, ручку або олівець, бінокль (якщо є), визначник птахів (якщо є), фотоапарат, термос з чаєм.
Передбачається морозна погода, тому має бути відповідний одяг та взуття.

Контакти: 0979612372 – Оксана Головко

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024