Острожан просять не годувати лебедів хлібом, адже це птахів може вбити

25 Січня 2017, 14:09
6326

Багато жителів Острозького району продовжують відвідувати лебедів на водосховищі Хмельницької АЕС. З-поміж них є чимало охочих погодувати пернатих. На жаль, не всі знають про те, що хлібобулочні вироби завдають великої шкоди здоров`ю цих чудових птахів.

«Хліб не є природним кормом птахів. Він не перетравлюється їхнім шлунком нормально і, крім того, може призвести до розладу печінки» – наголошують орнітологи.

Можливо, при плюсовій температурі, така загроза є мінімальною для цих пернатих, бо у них є можливість комбінувати свій природній корм – рослини водойми із харчем з рук людей. Та коли дістати щось самостійно з водойми вони не зможуть і їстимуть лише хлібобулочні вироби, у них є реальна можливість загинути.

Як правильно підгодовувати лебедів

Лебедів правильно підгодовувати кормовими сумішами – буряками, коренеплодами, зерном. Це повноцінно замінить їм природній харч. Звичайно, що не у кожного охочого погодувати птахів знайдуться такі продукти, однак тоді краще зовсім не годувати пернатих, аніж губити їх будь-чим.

Варто також зазначити, що думка острожан про те, що при великих морозах лебеді можуть замерзнути теж помилкова.

«Мороз лебедям не страшний, — розповідає керівник Рівненського обласного відділення Українського товариства охорони птахів Василь Ільчук. — У них досить тепле пір’я. Коли люди бачать, що лебідь сидить на кризі, часто помилково думають, що він примерз. В Україні є лебеді, як перелітні, так і ті, що лишаються на зиму. Головне —  це клаптик незамерзлої водойми. У лебедів довгі шиї, тож вони можуть спокійно шукати їжу під водою. А за потреби перелітають на 100 — 200 кілометрів до водойм, які не замерзають навіть за найнижчих температур. Наприклад, багато сімей лебедів летять на водосховище Хмельницької АЕС».

Острожани масово їдуть фотографуватися з лебедями




 

Коментарі
26 Січня 2017, 15:17
Візьміть редактора.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024