Вистава «Він прийшов незнайомцем» вразила острожан глибоким змістом

25 Січня 2017, 09:36
3422

У суботу, 21 січня, в Острозькому районному будинку культури острожани та гості міста переглянули виставу  «Він прийшов незнайомцем».

Спектакль дозволив глядачам зануритись в атмосферу різдвяного настрою що наповнив українські оселі більше 1000 років тому. Головний герой спектаклю – князь Володимир, мудрий та розсудливий володар українських земель, а ще – освічений та богобійний.

Сюжет розгортається в одному з українських містечок. Князь вирішує на власні очі побачити, як живе народ, тому переодягається у простолюдина та вирушає в подорож українськими містечками. Очікуючи на гостинність, простоту та щирість, князь неабияк дивується, коли його приймають як бродягу, з недовірою та злобою.


 

На ярмарку, в князя крадуть гаманця і він залишається без грошей, однак надіється, що люди проявлять милосердя і пустять заночувати без платні. Незважаючи на сильний мороз і завірюху, князь довго блукає вуличками міста в пошуках нічлігу, і зрештою знаходить притулок у бідній багатодітній сім’ї Никона. Примостившись на лавці з купою дітей та господарями, князь читає їм історію Різдва, записану більше ніж 2000 років тому на сторінках Біблії. В уяві слухачів – герої оживають і починається справжнє різдвяне дійство.

Не зважаючи на те, що обидві сюжетні лінії спектаклю розгортаються в далекому минулому, вони є неабияк актуальними для сучасних людей. Адже цей спектакль показує наскільки жорстоким та байдужим може бути людське серце до інших, і навіть до самого Бога. Князь – це алегоричний образ Христа, якого теж не прийняли люди, бо не впізнали в Ньому Бога. Однак, свято Різдва – це свято надії і доказ Божої любові та милосердя до людей, яке полягає в народженні Сина Божого та Його жертві на хресті.


 

Вистава відбулася з ініціативи ГО «Територія Змін» в рамках святкування 500 річниці реформації під назвою R-500.










 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024