В Острозькому районі оголошено карантин: гине картопля

24 Січня 2017, 15:03
2800

В Острозькому районі карантинний режим по золотистій картопляній нематоді було запроваджено на площі 15,57га.

Вперше її виявили на території:

  • Кутянської сільської ради с. Данилівка на п’яти присадибних ділянках площею 2,24га, та с. Болотківці - на семи присадибних ділянках площею 1,78га, Оженинської сільської ради 
  • Оженинської сільської ради  с. Стадники на восьми присадибних ділянках площею 2,23га,
  • Верхівської сільської ради ТзОВ“ІДЕК 2006” на площі 1,84га.

Пізніше поширення нематоди збільшилось на території Кутянківської сільської ради до 10,24га.

Крім того, в результаті обстежень зараження золотистою картопляною нематодою було виявлено на території

  • Вельбівненської сільської ради на одній присадибній ділянці площею 0,26га,
  • Могилянівської сільської ради на шести присадибних ділянках площею 1,80га,
  • Новородчицької сільської ради на двох присадибних ділянках площею 0,46га,
  • Мощаницької сільської ради в с. Мощаниця – одна ділянка площею 0,35га, в с. Кургани – одна ділянка площею 0,23га.

Виконання всіх фітосанітарних заходів зумовило локалізувати та ліквідувати вогнища золотистої нематоди на значній території. За результатами проведення 2016 році інвентаризації нематодовогнищ та на основі дослідження зразків грунту на її виявлення в Рівненській обласній фітосанітарній лабораторії карантинний режим було на території Верхівської сільської ради (ТзОВ “ІДЕК 2006”) на площі 1,84га та на восьми присадибних ділянках Оженинської сільської ради( с.Стадники) на площі 2,23га.

Біологія золотистої картопляної нематоди(захворювання глободероз), симптоми ураження та фітосанітарні заходи.

Основною рослиною-живителем нематоди є картопля. Також,уражуються томати, баклажани,інші види пасльонових. Середні втрати врожаю картоплі від ураження рослин нематодою складають 30%, але за високого рівня чисельності нематод у грунті можлива повна загибель рослин. Особливо великої шкоди нематода завдає на присадибних ділянках, де картопля вирощується з порушенням сівозмін і повертається на попереднє місце вже на другий - третій рік. Вважається, що за присутності в 1грамі грунту лише 20яєць втрачається до 2 тонн картоплі з гектара.

Хворі рослини за сильного ступеня ураження мають пригнічений вигляд, передчасно жовтіють,відстають у рості та розвитку, їхня коренева система набуває бородатого вигляду. На коренях рослин-живителів навіть неозброєним оком можна побачити численні цисти нематод. У зараженої рослини знижується рівень фотосинтезу, і, як наслідок, - зменшується її біомаса. Падає товарна цінність новоутворених бульб, погіршується їхня якість – зменшується вміст сухої речовини,крохмалю,білку,вітаміну С.

Фітосанітарні заходи: дотримання агротехніки, використання в сівозміні культур, які не уражуються картопляними нематодами. На основі досліджень Житомирського національного агроекологічного університету встановлено,що високу ефективність очищення грунту від золотистої картопляної нематоди протягом одного вегетаційного періоду отримано в результаті вирощування конюшини лучної- 67,7%,тимофіївки лучної -63,5%,люцерни – 61,4%.

Карантинне інспектування посадок картоплі проводиться в період масового цвітіння рослин. Для подальшого нематологічного дослідження відбирають зразки грунту. В разі виявлення зараження обов’язкове знищення посівів і посадок радикальним методом із негайним спалюванням викопаних рослин та дезінфекцією засобів інвентарю. 

За матеріалами Острозької РДА

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром