Спогади Миколи Бендюка про участь острожан у подіях 21-22 січня 1990 року

22 Січня 2018, 12:14
4032 Джерело: vse.rv.ua

21 січня 1990 року планувалася акція до Дня Соборності українських земель. КДБ намагалося не допустити проведення цієї акції, тому його керівництво віддало наказ різними методами нейтралізувати активістів-рухівців. На той час я займався координацією дій з проведення цієї акції. Всі агітаційні матеріали та прапори передавалися з Рівного через Миколу Бендюка та  Володимира Криницького.

«Знайомі з військомату повідомили, що мене, як і інших керівників Руху, планують забрати в «партизани», тобто, на перепідготовку в армію. Тому, щоб уникнути цього, я ліг в хірургічне відділення районної лікарні. Райлікарня перетворилася на координаційний центр по проведенню акції злуки УНР та ЗУНР, звідти ж роздавались листівки та прапори головам осередків, які вже в той час існували в деяких селах» – згадує Микола Бендюк.

Наша ділянка, яку повинні були заповнити активісти з Острозького району, знаходилася від села Дорогобуж і скільки вистачить людей стати в сторону Гощі, – розповідає пан Микола

Від Оженина в акції брав участь Олександр Тивонюк. Від міста, крім вже названих вище Криницького, Мельничука та Юсковця були: Максимяк Євген, Савенко В’ячеслав, Малеванчук Володимир, Малеванчук Сергій, Сокіл Віктор.

Микола Бендюк розповідає, що ще до операції він встановив над своїм ліжком великий синьо-жовтий прапор. Періодично його «навідували» працівники КДБ. Вони вимагали від головного лікаря, щоб той змусив його зняти прапор з-над ліжка. Прийшли кадебісти в лікарню і 22 січня, попросили медсестру відчинити двері до моєї палати і пройшли мимо заглянувши в середину. Звісно що побачили в палаті прапор і наказали завідовачу хірургічним відділенням Васильєву Леоніду поговорити із паном Миколою.

Тоді завідуючий підійшов до Миколи Бендюка і сказав: «Мені наказали сказати тобі, щоб ти зняв прапор. Я тобі сказав, а ти собі вирішуй, як хочеш». Така ситуація повторювалася після кожного чергового відвідування КДБістів. А прапор я зняв тільки коли виписувався додому.

За матеріалами блогу Миколи Бендюка на сайті vse.rv.ua

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024