Острозька академія-2019: чим жив університет у році, що минає

31 Грудня 2019, 17:02
Острозька академія-2019 3866
Острозька академія-2019

Сучасного Острога неможливо уявити без Національного університету «Острозька академія», адже саме завдяки університету місто стало відомим за межами України. Як зауважив під час представлення новий голова РДА Олександр Харчук: «Острожчина – мальовничий туристичний край, обличчям якого на всеукраїнському і міжнародному рівні є Острозька академія».

Рік, що минає, приніс для університету багато цікавих подій, адже це був рік 25-літнього ювілею відродженого найстарішого навчального закладу Східної Європи. Редакція Район.Острог пропонує вам пригадати найкращі миттєвості. У кожному місяці ми виокремили лише одну найяскравішу подію.

Січень

2019 рік розпочався для університету встановленням дев’ятого рекорду України. У Студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького відбувся XIV Всеукраїнський фестиваль різдвяних піснеспівів, який зібрав 840 осіб (70 колективів) різних конфесій і віросповідань.

В Острозі колядувало 70 колективів з усієї України

В Острозькій академії вдев’яте встановили рекорд України

1
Під час встановлення рекорду
Під час встановлення рекорду

Лютий

У лютому Острозька академія продовжила свою рекордну ходу й удесяте потрапила до Книги рекордів України. На дипломатичний форум до університету завітали посли й представники посольств Аргентини, Бельгії, Великобританії, В’єтнаму, Греції, Грузії, Індії, Іраку, Лівану, Палестини, Чехії, Швеції, Південної Кореї, США, Канади, Італії та Таджикистану.

В Острозькій академії 17 іноземних послів установили новий рекорд

1
Диплом 10-го рекорду України
Диплом 10-го рекорду України

Березень

Першого дня весни Острозьку академію відвідав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і міністерка освіти і науки Лілія Гриневич. Високопосадовці долучилися до роботи міжнародного проєкту «Острог Forum-2019» і пообіцяли (а згодом і виділили) 10 млн гривень на добудову нового корпусу.

Прем'єр Володимир Гройсман приїхав в Острог

Острозька академія отримає ще 10 мільйонів на будівництво, – Володимир Гройсман

1
Острозька академія зустрічає Володимира Гройсмана
Острозька академія зустрічає Володимира Гройсмана

Квітень

У квітні університет продовжив відзначати своє 25-річчя. І під час уже згадуваного міжнародного проєкту «Острог Forum-2019» до Острозької академії завітав Блаженніший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України. Владика очолив Божественну літургію в студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького та вручив НаУОА копію Синодального Томосу.

До Острога завітає владика Епіфаній

Владика Епіфаній очолив службу в академічному храмі

Ми прагнемо справедливого миру, – митрополит Епіфаній в Острозі

1
Томос для Острозької академії
Томос для Острозької академії

Травень

Останнього весняного місяця заклад відвідав третій президент України (2005–2010) Віктор Ющенко, який своїм указом сприяв розбудові університету, відновленню історичної справедливости.

Острозька академія – предтеча української школи, – Віктор Ющенко про історію становлення університет

1
Подарунок Вікторові Ющенку
Подарунок Вікторові Ющенку

Червень

У червні Острозька академія отримала духовну святиню – репринтне видання Пересопницького Євангелія. Подарунок університету зробив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко, який із-поміж іншого презентував книгу «Українська церква: шлях до автокефалії».

Митрополит Олександр Драбинко презентував в Острозі книгу про церковне життя

Острозькій академії подарували Пересопницьке Євангеліє

1
Репринт Пересопницького Євангелія
Репринт Пересопницького Євангелія

Липень

Під час канікул університет отримав фінансовий подарунок. Міжнародний благодійний фонд відродження Острозької академії виграв майже півторамільйонний грант Українського культурного фонду на святкування 25-річчя університету як правонаступника першого вищого навчального закладу Східної Європи, популяризації його діяльності як освітянського та культурно-мистецького осередку сучасної України.

Острозька академія виграла грант на святкування 25-річчя відновлення університету

1
Енциклопедія «Острозька академія»
Енциклопедія «Острозька академія»

Серпень

У серпні до університету з’їхалося майже сто учасників з Австрії, Болгарії, Словаччини, Чехії, Туреччини, Південної Кореї, Угорщини й України, адже тут відбувся ХХІІ Міжнародний літній курс «Орф-Шульверк» – п’ятиденне навчання музичної креативної педагогіки, яке поєднує музику, мову, рух, танець як процеси міжкультурного спілкування.

Уперше за межами ЄС: як і чому в Острозі приймали Міжнародний літній курс «Орф-Шульверк»

1
Українська вечірка на Орф-Шульверк
Українська вечірка на Орф-Шульверк

Вересень

Новий навчальний рік в Острозькій академії розпочався з візиту Президента України Володимира Зеленського. Очільник держави представив нового голову Рівненської ОДА і відвідав завершене будівництво нового корпусу університету.

Президент України приїхав до Острозької академії

Стіна з охорони: чому острожанам не вдалося поспілкуватися з президентом

1
Володимир Зеленський вітає Віталія Коваля
Володимир Зеленський вітає Віталія Коваля

Жовтень

У жовтні відбулося традиційне святкування Дня народження університету. Однак подією світового масштабу стало те, що Острозька академія вдруге потрапила до Книги рекордів Гіннеса за наймасовішу лекцію з археології «Середньовічний Острог, відкритий археологами». Упродовж 1 години і 5 хвилин археолог, кандидат історичних наук Богдан Прищепа читав лекцію для понад 300 студентів.

В Острозькій академії встановлювали другий світовий рекорд

1
Під час встановлення рекорду Гіннеса
Під час встановлення рекорду Гіннеса

Листопад

Наприкінці листопада університету вдалося завершити всі бюрократичні процедури й відкрити новозбудований навчальний корпус. Ця подія стала гідним завершенням 25-річчя Острозької академії.

Урочисто відкрили новозбудований корпус Острозької академії

1
Новий корпус Острозької академії
Новий корпус Острозької академії

Грудень

2019 рік Острозька академія завершила в дружньому сімейному колі. В університеті відбувся «Family meeting», на який завітали випускники, представники бізнесу та інші зацікавлені особи. Спеціальним гостем заходу був заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний.

1
Єгор Стадний відзначає працівницю ОА. Фото Катерини Харитонової
Єгор Стадний відзначає працівницю ОА. Фото Катерини Харитонової

Редакція Район.Острог дякує університету за співпрацю й зичить усіляких гараздів і звершень у новому 2020 році!

 

Читайте також:

Острозька академія 2018: найяскравіші події в житті університету

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024