День останньої літери та День миру: які свята принесло 1 січня

01 Січня 2020, 07:31
3657

Доброго новорічного ранку, дорогі читачі!

Ось на календарі й 1 січня. Нехай рік, що наступив, буде багатим на хороші враження, приємні зустрічі й досягнуті успіхи!

1 січня День ангела відзначають Аглаїда, Аріс, Воніфатій, Григорій, Євтихій, Ілля (Ілля Муромець), Полієвкт, Пров, Тимофій, Трифон, Фессалоніки.

Міжнародна спільнота сьогодні відзначає Всесвітній день миру. Всесвітній день миру, це свято ще називають Днем всесвітніх молитов про мир. 8 грудня 1967 року римський папа Павло VI встановив нове свято, Всесвітній день миру. Його відзначають в перший день кожного нового року. 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.

Ще нині свято для людей, чиє ім'я або прізвище починаються з останньої літери. Більшість процесів в системах організацій використовують алфавітне сортування. Це означає, що люди, чиє ім'я або прізвище починаються з останньої літери завжди потрапляють в останню чергу. 1 січня відзначають День останньої літери аби підтримати тих, хто "у хвості" різноманітних списків.

Свої іменини сьогодні святкують головний лікар Острозької ЦРЛ, депутат Острозької районної ради Василь Веляник і секретарка Межиріцької сільської ради Катерина Тищук. Вітаємо!

Хай дороги стеляться крилато,
Будуть чисті, рівні, як струна,
Хай добро не оминає хату,
Як не оминає цвіт весна
Хай здоров’я, радість і достаток
Стеляться, немов вишневий цвіт,
Хай малює доля з буднів свято,
І Господь дарує сотню літ.

Православна церква відзначає день пам'яті Святого великомученика Боніфатія. І, незважаючи на те, що 1 січня вважається днем Нового року, віруючі також вирушають до церкви і моляться, вшановуючи цього Святого. Боніфатій вважається небесним заступником для всіх людей, охороняючи їх від хвороби і пияцтва. Тому, йому часто моляться (не менше 1 січня) для позбавлення від алкоголізму.

1 січня не рекомендується вживати в їжу солодощі, продукти тваринного походження, розважатися і слухати музику. Хоча, безумовно, можна відсвяткувати Новий рік, згадуючи все те хороше, що він приніс.

Народні повір'я говорять про те, що в перший день Нового року, 1 січня, слід звертати увагу на прикмети і дотримувати деякі правила. Так, наприклад, 1 січня не варто займатися важкою або серйозною роботою, адже, як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Саме тому, люди в старовину 1 січня намагалися відпочивати і веселитися. Проводилися масштабні гуляння, росіяни ходили один до одного в гості, надівши самі ошатні, гарні і яскраві одягу. До речі, згідно з прикметами вважалося, що якщо у цей день кілька разів змінювати вбрання, то сам рік буде також різноманітним, вдалим, багатим на події та враження.

Народні прикмети на 1 січня

  1. Якщо в перший день Нового року ніч буде зоряної і без хмар, то, швидше за все, врожай ягід буде багатим.
  2. Якщо ви займаєтеся торгівлею, то зробіть знижку першому покупцю - це допоможе забезпечити успіх у справах на весь рік
  3. Якщо 1 січня на вулиці тепло - чекайте доброго врожаю зернових культур
  4. Якщо 1 січня на деревах іній, значить, рік буде благополучним для проведення сільськогосподарських робіт.
  5. Якщо новорічна ніч видалася місячної - чекайте рясного врожаю гороху, сочевиці і бобових культур
  6. Якщо з неба 1 січня падає дрібний сніг - чекайте багатого врожаю пшениці.
  7. Якщо в новорічну ніч дме вітер - восени можна зібрати багатий урожай горіхів.

Цей день в історії:

  • 45 до н.е. — введення в Римі юліанського календаря, розробленого єгипетським математиком Созігеном за дорученням Юлія Цезаря.
  • 1622 — папська канцелярія офіційно визнала 1 січня початком року. До того новий рік відраховувався з 25 березня.
  • 1700 — указом Петра І у Росії введений юліанський календар, відтак Новий Рік був перенесений на 1 січня.
  • 1919 — видано закон українського уряду про автокефалію Української Православної Церкви.
  • 1992 — Республіка Ірак визнала незалежність України.
  • 2015 — Росія припинила дію двосторонної секретної угоди з США у галузі безпеки зберігання збройових урану і плутонію. Згідно з цією угодою США підтримували безпеку на 18 ядерних об'єктах РФ, допомогли РФ знищити сотні застарілих боєголовок та АПЧ, сплачували платню російським працівникам, навчали персонал та інвестували більш 2 млрд. USD
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024