Дати на народні прикмети 28 грудня: чому цього дня на сніг сипали вугілля

28 Грудня 2019, 08:29
2325

Доброго ранку, дорогі читачі!

На календарі субота, 28 грудня. До Нового року залишилось 4 дні. Бажаємо вам приємних передноворічних клопотів та задоволення від приготувань сюрпризір рідним. Даруйте подарунки від серця :)

28 грудня День ангела відзначають Яна, Анфія, Вакх, Елеферій, Іванна, Іона, Корів, Нектарій, Павло, Степан, Сусанна, Трифон.

У церкві 28 грудня вшановується пам'ять святого Трифона Печенгського, який жив в XVI столітті на території Кольського півострова. В миру носив ім'я Митрофан і народився в сім'ї священика на території Новгородської землі. Переказ свідчить, що одного разу Трифон почув голос, який наказав йому йти на Північ. Так Трифон і потрапив на Кольський півострів, де став жити біля річки Печенга, проповідуючи Євангеліє саамам. Там же він побудував храм і заснував монастир на честь Святої Трійці. У цій же обителі Митрофан згодом прийняв постриг, отримавши ім'я Трифон, а також був висвячений в ієромонахи. Через деякий час Трифон стає ігуменом монастиря. На Русі Трифон шанується як покровитель моряків, і саме йому моляться в разі небезпеки. Цей день був важливим і з точки зору прийме!

Люди говорили про те, що 28 грудня, день стає довшим, оскільки на землю надходять сонячні промені, і дуже важливо допомогти їм впоратися із зимовою стужею. Для цього вранці 28 грудня виносили на вулицю гарячі вугілля і висипали їх на сніг, щоб налякати злих духів.

Народні прикмети на 28 грудня

  1. Якщо людина народилася в день Трифона, то його талісманом є рубін
  2. Яким буде 28 грудня, таким буде і весь березень місяць
  3. Якщо вранці 28 грудня коштує мороз, а надвечір спостерігається різке потепління - головні холоду ще попереду
  4. Зоря супроводжується червоної веселкою в небі - будуть морози
  5. Синиці вранці 28 грудня голосно цвірінькають - зовсім скоро настануть морозні дні
  6. Кішка вранці прагне знайти тепле місце - буде сильний мороз
  7. Північний вітер дме 28 грудня - чекай похолодання
  8. Вітер розносить сухий сніг - буде посуха влітку
  9. Малосніжний і морозний день передвіщає багатий урожай
  10. Глибокі замети - прикмета до того, що буде тепле літо без виснажливої спеки

Цей день в історії:

  • 1065 — У Лондоні засновано Вестмінстерське абатство — місце коронації англійських монархів.
  • 1869 — Американець Вільям Фінлі Семпл зі штату Огайо запатентував жувальну гумку.
  • 1895 — В паризькому «Гран-кафе» брати Огюст і Луї Люм'єр провели перший комерційний сеанс перегляду фільму, знятого за допомогою свого винаходу — пристрою, що поєднував функції камери та проектора.
  • 1908 — На півдні Італії стався найбільший із документально зафіксованих в Європі землетрусів — за різними даними загинуло 160—250 тисяч осіб.
  • 1920 — У Москві підписали союзний договір між УСРР та РРФСР про взаємне визнання суверенітету республік і встановлення військового та господарського союзів.
  • 1942 — У ході Другої світової війни японська авіація розпочала бомбардування міста Калькутта (Індія).
  • 1943 — Почалася депортація калмицького народу. У ході каральної операції «Улус» війська НКВД вивезли з території ліквідованої Калмицької АРСР на Сибір близько 100 тисяч калмиків.
  • 1943 — Війська 1-го Українського фронту оволоділи райцентрами Коростишів, Потіївка, Ружин Житомирської, Козятин Вінницької області.
  • 1944 — Великий бій між сотнею УПА «Полтавці» та частинами НКВС біля с. Кореличі Перемишлянського району Львівської області.
  • 1973 — У Парижі російською мовою надруковано «Архіпелаг ГУЛАГ» Олександра Солженіцина — літературне дослідження репресивної системи Радянського Союзу за період у період з 1918—1956 років.
  • 1983 — Створено Шацький національний природний парк.
  • 1987 — 76-річна кіпріотка Ківелі Папаїоанноу застрягла у ліфті крамниці, пробувши там до 2 січня (світовий рекорд тривалості перебування в ліфтах), харчувалася вона купленими продуктами.
  • 1991 — Незалежність України визнали Італія, Індонезія, Йорданія, Оман, Сирія, Японія.
  • 1999 — У Туркменістані ухвалено закон, за яким Сапармурат Ніязов став довічним президентом країни.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39