В Острозі засудили кандидата в депутати за підкуп виборців

14 Січня 2017, 12:19
4070

Острозький районний суд  засудив кандидата в депутати міської ради, що організовував підкуп виборців.

У кримінальному провадженні у справі № 567/123/16-к, судом встановлено, що обвинувачений 20 жовтня 2015 року, будучи кандидатом в депутати на чергових місцевих виборах до Острозької міської ради від партії «Конкретних справ», звернувся до студента Національного університету «Острозька академія» з пропозицією надати по 50 грн кожному виборцю, який на чергових місцевих виборах проголосує за нього як кандидата.

22 жовтня 2015 року, обвинувачений зустрівся зі студентом, де він підтвердив свою пропозицію та додатково пообіцяв пригостити цих виборців на суму 500 грн. На наступний день знову зустрівся зі студентом та надав йому вказівки щодо порядку здійснення незаконного голосування.

Виборці, що голосуватимуть за обвинуваченого, повинні були кидати бюлетені до шостої скриньки, а «людина» обвинуваченого, що перебуватиме на виборах, мала вести підрахунок цих виборців та ставити відповідні відмітки у наданому студентом списку виборців.

Обвинувачений надав студенту частину обіцяних грошових коштів у сумі 500 грн для забезпечення “частування” осіб, що проголосують за нього. Передбачалося, що кількість виборців, залучених до незаконних дій, складатиме 23 особи. Крім цього, обвинувачений надав студенту вказівку забезпечити за обіцяну суму грошей голосування не лише за нього, а й за кандидата на посаду міського голови Острога на цих виборах.

За це обвинувачений обіцяв додатково забезпечити виборців «частуванням» на суму 300 – 400 гривень. На суді кандидатом були дані свідчення, відповідно до яких характер злочину йому не був зрозумілий. 

Вирок

В результаті розслідування суд визнав винним обвинувачуваного у вчиненні злочину та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права займати посади в органах державної виконавчої влади  строком один рік.

На підставі статті 75 КК України звільнити від відбуття основного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 1 рік 6 місяців та стягнути з обвинуваченого на користь держави витрати на проведення експертиз в сумі -3382,50 грн.

«За даними Єдиного реєстру судових рішень в Україні покарання  за підкуп виборців на чергових місцевих виборах отримали усього 19 осіб.  13 осіб вчинили злочин, погодившись на отримання грошей̆ взамін на голос, 5 було засуджено за пропозицію неправомірної вигоди виборцям.  Острозька справа про підкуп виборців стала єдиною в Україні у якій до відповідальності притягнутий кандидат.» –  розповідає радник з правових питань Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Коцюруба.

З 10 кримінальних проваджень у Рівненській області 6 завершилося закриттям, правоохоронці  констатували відсутність складу злочину (3 щодо перешкоджання виборчому праву, 1 щодо фальсифікації виборчої документації, 1 щодо приховування виборчого бюлетеня, 1 щодо підкупу виборців). Судовими вироками завершилося 4 провадження : Рівненським міським та Сарененським районним судами 3 осіб засуджено за приховування виборчого бюлетеня. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024