Традиційні страви та звичаї на Щедрий вечір

13 Січня 2018, 11:11
6183 Джерело: Mama.ua

Вважається, що святкувати Щедрий вечір – це дуже давній звичай. Також за християнським календарем це день преподобної Маланії. В народній традиції ці свята об'єдналися, і тепер 13 січня - Щедрий вечір, або свято Маланки.

Традиції свята

Вранці, 13 січня, починали готувати щедру кутю. Вона відрізнялася від тієї, яку готували на Святий вечір, її можна заправляти скоромниною (м'ясом і салом). На Щедрий вечір кутю ставлять на покуті (червоний кут). Господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб пригостити всіх, хто прийде щедрувати і засівати. Також на святковий стіл ставлять ковбаси, м'ясні страви.

Після заходу сонця люди ходять від будинку до будинку і щедрують.

Обряд «Маланки»

Хлопці перевдягалися і йшли щедрувати, вітати всіх з Новим роком. Головні персонажі: дід та баба, Маланка, молодий, вінчальні батько і мати, ведмідь, смерть, чорт, коваль, гуцул, циганка, солдат, коза.

Зазначимо, що в різних регіонах України відрізнялися персонажі «Маланки».

Маланка зі свитою йшла у всі будинки в селі: ведмідь танцював, циганка ворожила перехожим, коза грала на скрипці, чорт жартував, міг навіть кинути в сніг.

Дівчата водили свою «Маланку» окремо.

Дівоча «Маланка» перважно щедрувала під вікнами, а ряджений хлопці заходили до будинків.

Ворожіння

Бігають попід вікна слухати, питаються прохожих чоловіків: «Дядьку, як вас звати?», кидають через хату чоботи - куди впаде чобіт носком, туди й заміж вийде... Перелічують кілки в плоті: «удівець, молодець...» Дівчата-гуцулки зав'язують собі очі хусткою і навпомацки лічать кілля в плоті до дев'яти. Дев'ятий перев'язують хустинкою і ранком див-ляться: рівний, гарний - наречений такий буде, а як кривий, горбатий, то й «доля» крива!... На Гуцульщині ще годують кота варениками, як на «Андрія» пса годували, щоб довідатись: «Котра з нас перша заміж піде?»

На Слобожанщині дівчата розкладають опівночі вогнище на березі річки, на льоду прорубують ополонку і чекають, щоб добре розгорівся вогонь. Коли вогнище розгорілось, кожна з дівчат бере тліючу головню і кидає її в ополонку: затріщить вогонь на воді - за багатого заміж піде, тільки «пшикне» головня і тріску не видасть - за бідного!

В різних районах України існують свої форми ворожіння. Ось деякі з них:

  • виходять на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою - таким і буде суджений: якщо пес, то лихим, а життя собачим, вівця - тихим і сумирним тощо;
  • біля воріт насипають три купки зерна, а вранці перевіряють: якщо нечіпане, то сімейне життя буде щасливим, і навпаки;
  • кладуть під подушку гребінця і, лягаючи спати, промовляють: "Суджений-ряджений, розчеши мені голову!". Хто присниться, з тим і випаде одружитись;
  • або перед сном кладуть в тарілку з водою кілька цурпалків з віника, приказуючи: «Суджений-ряджений, перевези через місток». Якщо вранці цурпалка пристала до вінця, то дівчина побереться з тим, хто їй наснився.

Традиційні святкові страви

Щоб рік був багатим, святковий стіл має бути щедрим – чим більше вишуканих страв приготує господиня, тим вдаліше видасться для її родини рік.

Потапці

Для приготування цієї страви вам знадобляться: 200 г хліба “Український”;
50 г рослинного масла;
20 г сала;
1 зубок часнику;
1 солоний огірок середньої величини.

Наріжте хліб ромбиками, обсмажте на олії з обох сторін, натріть подрібненим часником. Покладіть зверху шматочки сала та гуртки солоного огірка.

Гамузом «Ярославна»

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Основа:
40 г копченої курячої грудинки;
20 г подрібненого обсмаженого ріпчастої цибулі;
1 / 2 вареного курячого яйця;
1 / 2 свіжого помідора середньої величини.

Соус
120 г вареної квасолі;
10 г маку;
80 г майонезу;
1 / 2 лимона середньої величини (для соку);
цукор, сіль.

Прикраса:
10 г маку;
1 помідор;
зелень петрушки;
листя салату.

Приготуйте соус. Квасоля пропустіть через м’ясорубку, додайте перемелений мак, лимонний сік, майонез, сіль і цукор за смаком, ретельно перемішайте. Наріжте великими кубиками грудинку, яйце, помідор, додайте обсмажену цибулю, перемішайте і заправте соусом. Готову страву викласти на листя салату. Прикрасьте часточками помідора, маком і зеленню петрушки.

Верещака

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Основа:
400 г свинячих ребер;
200 г хліба “Український”;
50 г сала;
2 цибулини середньої величини
сіль;
чорний мелений перець.

Буряковий квас:
500 г очищеної буряків;
1 л охолодженої кип’яченої води.

Буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк наріжте, залийте водою і поставте на п’ять днів у тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку.

Ребра нарубаєте і заправте по смаку сіллю і перцем. Обсмажте в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додайте 500 г бурякового квасу і поставте гаситися в духовку на 30 хвилин. Потім наріжте хліб дрібними кубиками, помістіть в сковороду, де гаситься м’ясо, і залиште в духовці ще на п’ять хвилин. В кінці приготування додайте в Верещаку подрібнені й обсмажені цибулю і сало.

Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл прикрасьте зеленню.


 

Вареники з м’ясом

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

Фарш:
500 г свинини;
800 г яловичини;
20 г рослинної-ного масла (для обсмажування);
4 цибулини середньої величини;
сіль;
чорний мелений перець.

Тісто:
550 г топленого молока;
100 г розтопленого вершкового масла;
25 г дріжджів;
15 г цукру;
1 кг борошна;
4 яйця;
5 г солі.
Прикраса:
50 г розтопленого вершкового масла;
смажений лук;
зелень.

Розітріть дріжджі з цукром, влийте молоко, додайте яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішайте, поки маса не стане однорідною. Поставте на годину в тепле місце. Приготуйте фарш. Наріжте кубиками м’ясо, обсмажте і поставте гаситися. Лук почистіть, подрібніть і підсмажте на олії. Остудіть. Пропустіть через м’ясорубку тушковане м’ясо і цибулю. Заправте фарш сіллю і перцем за смаком. Ретельно вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачайте його тонким шаром і виріжте склянкою чи формою кружечки. У середину кожного покладіть по чайній ложці фаршу, з’єднайте краї і защипніть.

Варіть вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, вийміть шумівкою з каструлі, покладіть в миску, полийте розтопленим вершковим маслом і прикрасьте зеленню і смаженою цибулею.


 

Лизень в торбі

Фарш:
50 г відвареного яловичого мови;
20 г обсмажених печериць;
20 г подрібненого обсмаженого ріпчастої цибулі;
I 20 г сметани;
5 г білого вина;
1 / 2 зубки часнику;
сіль, цукор, чорний мелений перець.

Тісто:
250 г борошна;
500 г молока;
3 яйця;
1 / 4 чайної ложки солі;
1 / 2 столової ложки цукру;
2 столові ложки розтопленого вершкового масла;
2 столові ложки топленого масла (для змазування сковороди).
Прикраса: зелений лук.

Пропустіть через м’ясорубку мову, гриби і цибулю. Заправте сметаною, подрібненим часником, сіллю, цукром, перцем за смаком і проваріть суміш п’ять хвилин, додавши в кінці білого вина. Приготуйте млинці. Відокремте білки від жовтків. З’єднайте жовтки, 100 г молока, сіль, цукор і, помішуючи, додайте борошно, потім – вершкове масло. Вимісіть отриману масу до повного зникнення грудок. Повільно влийте молоко, що залишилося, додайте збиті в міцну піну білки. Розжарити сковороду, змастіть її топленим маслом і, наливаючи суміш невеликими порціями, обсмажуйте млинці з обох боків до золотистого кольору.

Викладіть готовий фарш на середину кожного млинця, надайте йому форму мішечка, перев’яжіть зеленою цибулею і запікайте в духовці 15 хвилин при температурі 150 ° С.


 

Голубці з рибним фаршем

Інгредієнти: 1 кг капусти, 400 г будь-якого рибного фаршу, 100 г відвареного рису, зелень петрушки та кропу (на смак), 2 цибулини, 1 склянка сметани, 2 столові ложки вершкового масла, сіль, перець мелений — на смак, 2 столові ложки томатного соусу, 0,5 склянки кип’яченої води.

Приготування: підготовлену капусту відварити до напівготовності в киплячій підсоленій воді. У провареному листі зрізати потовщену частину. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити на маслі. Рибний фарш змішати з рисом, обсмаженою цибулею, посолити, поперчити й перемішати ще раз. На підготовлені листки капусти викласти рибний фарш. Загорнути, як зазвичай загортаємо звичайні голубці. Обсмажити голубці з обох боків на вершковому маслі, залити сметаною, змішаною з томатним соусом, розбавленими 0,5 склянки кип’яченої води. Запікати в духовці протягом 8 — 10 хвилин. При подачі на стіл полити соусом, у якому вони тушкувалися, прикрасити зеленню.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024