Звідки походить легенда про п'ятницю 13-те

13 Січня 2017, 09:29
13892

Цьогоріч 13 січня припадає на п'ятницю. Так склалося, що з давніх часів комбінація дня і числа «п'ятниця 13-го» вважається нещасливою. Є декілька версій щодо виникнення цього забобону. Та чи така страшна п'ятниця 13-го, як її малюють?

Звідки міф про нещасливу п'ятницю 13-го?

Однією з найпоширеніших версій щодо походження цього нещасливого дня вважається історія про те, як у п'ятницю 13 жовтня 1307 року, за наказом французького короля Філіпа IV, були заарештовані та піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів. Це, так би мовити, популярна міська легенда, яка була поширена здебільшого завдяки міфологізації та відображенні в літературі, фільмах. Наукових чи історичних підтверджень походження цього забобону саме від цієї дати наразі не знайдено.

Згідно з популярним скандинавським міфом, 12 богів зібралися на святкову вечерю в раю Валгаллі. Але тут з'явився незапрошений 13 бог-бешкетун Локі. Він намовив Голдера, сліпого бога темряви, вбити стрілою з омели бога щастя та радості Болдера. Бог щастя та радості помер. І настав день, коли вся земля засумувала. Таким чином у скандинавських культурах укріпилося передчуття невдачі, пов'язане з числом 13.

Інша версія походження забобону вказує на зв'язок між п'ятницею 13-го з місячним календарем. Відповідно до неї, у тринадцятий день починається повна фаза місяця. Стосовно повні, у свою чергу, існують й інші забобони. Зокрема, не рекомендується починати у такий час важливі справи, робити операції тощо. Так, за свідченням деяких статистичних даних, під час повні спостерігається сплеск злочинності, самогубств, хвороб, нещасних випадків та аварій. Іноді вживають назву «Чорна п'ятниця».

Найімовірнішим походженням нещасливого дня є загальні поєднання забобонів у багатьох культурах щодо числа 13 (або «чортової дюжини») та п'ятниці. Цей день тижня вважається нещасливим, зокрема, тому, що саме у п'ятницю розп'яли Ісуса Христа. До того ж, за свідченням деяких дослідників, це відбулося 13 числа місяця нісана єврейського календаря. Таким чином, за цією версією, п'ятниця 13-го стала знаменною датою, коли зі смертю Сина Божого у світі запанувало зло. Також саме у п'ятницю вночі, за релігійними віруваннями, перед єврейським суботнім шабатом нібито активізувалися темні сили і починався шабаш.

Все-таки забобон?

У свою чергу, прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ-КП, протоієрей Василь Рудніцький пояснює, що історії про п'ятницю 13-го - це забобони.

- Церква не вірить у такі речі, адже кожен день — це день Божий. Так як і кожне число. П'ятниця вважається пісним днем, окрім світлого тижня і загальниці (період року, визначений церквою, коли звільняють вірян від посту в середу та п'ятницю). Тому говорити, що якийсь день кращий, а якийсь гірший, не можна, це все забобони, - каже Василь Рудніцький.


 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024