Методи боротьби з безпритульними собаками в Острозі: вилов-стерилізація-повернення

12 Січня 2017, 15:48
5031 Джерело: ogo.ua

Сайт Район.Острог розпочинає серію матеріалів про безпритульних тварин в нашому місті. Ми розглянемо цю проблему з середини та запропонуємо варіанти вирішення. Ця проблема хвилює багатьох острожан, тому з цим потрібно щось робити. Ми розкажемо про те, як питання з безпритульними собаками вирішували в інших країнах та містах.

Сьогодні ми познайомимо вас з досвідом боротьби з безпритульними тваринами, який широко поширений у таких країнах як Індія, Бангладеш, Болгарія, Туреччина, Румунія, Греція, Таїланд, Індонезія, Єгипет, США, Великобританія, Південна Італія

Вилов – стерилізація – повернення (ВСП)

Близько десяти років тому в Індії був запропонований спосіб «Вилов – стерилізація – повернення»: самок відловлювали, стерилізували, робили щеплення від сказу, ставили на вусі мітку і повертали назад на ту ж вулицю. Для країн з теплим кліматом головна загроза від бездомних собак – це зовсім не укуси, а в першу чергу сказ. Раніше цю проблему вирішували відстрілами і цькування в осередках захворювання. Але чисельність собак все одно дуже швидко росла.

До того ж в Індії влада не має мети позбутися від бездомних тварин зовсім: там навіть ті собаки, у яких є господарі, живуть на вулицях. Основна мета ВСП – боротьба зі сказом, а вже потім стабілізація чисельності. У розвинених країнах ситуація прямо протилежна, тому практика ОСВ в Італії та США носить скоріше експериментальний характер.

Всі бездомні тварини в цих країнах – нащадки домашніх вихованців, кинутих напризволяще. Собаки, які пройшли ВСП, не зможуть народжувати цуценят, але від голоду, холоду, хвороб та інших негараздів це їх не рятує. До того ж якщо не встигнути за півроку стерилізувати 70-80% від загального числа самок, то чисельність бездомних собак не зменшиться. Ця процедура вважається однією з найдорожчих і трудомістких, але при грамотному підході і щедрому фінансуванні може дати хороші результати без жертв серед собак.

Однак в Європі на цей рахунок інша думка: ветеринари вважають, що після стерилізації самки стають більш агресивними.

Досвід Острога

Такий метод застосовувався свого часу в Острозі, неодноразово ви зустрічали безпритульних собак з міткою на вусі. Це свідчить про те, що тварина простерилізована та щеплена від сказу.

Навесні 2015 року в нашому місті завдяки волонтерам було простерилізовано близько 100 собак. Але ця процедура дорого коштує, і потребує систематичності. На сьогодні стерилізація однієї особини коштує 350 грн.

«Найоптимальніший і найадекватніший метод зменшення популяції тварин міської екосистеми (собак та кішок) - це стерилізація. На вулиці тварини потрапляють, перш за все, з домівок людей, бо це тварини соціальні, вони прив'язані до людей і залежать від людей

Ми бачимо вирішення у створенні стерилізаційного центру. Рахували, дивилися щодо притулку - це не реально по фінансах. Бо має бути автомобіль, людина яка відловлює, тобто персонал, стаціонарний ветеринар» – президент ГО «Еко-Друг» Галина Шишкова

Якщо вам є що розповісти, пишіть нам на електронну адресу: [email protected].

 
Коментарі
13 Січня 2017, 09:20
Дибіли, яка стерилізація, а сказ...також будете стерілізувати...тільки бабло відмиваєте...в Острозі купа собак...а вони тут розказують про якийсь досвід..да забили ви вже давно на бродячих..їх навалом, тільки сліпий не бачить...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024