Турнір пам’яті Петра Білюка: за перемогу змагалося 9 команд із двох областей

16 Грудня 2019, 11:40
4482

В Острозі відбувся IV міськрайонний турнір із волейболу серед аматорів пам’яті Петра Білюка.

У неділю, 15 грудня, дев’ять команд, які представляли Острог, Острожчину й сусідню Хмельниччину, змагалися за звання найкращих, принагідно згадуючи багаторічного очільника спортивно-масової роботи краю, спортсмена й наставника Петра Миколайовича Білюка.

Змагання розпочалися ще зранку в спортивних залах Національного університету «Острозька академія» та Острозького обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. К. І. Острозького. Після того, як були зіграні перші матчі, провели офіційне відкриття турніру.

Спочатку, як і годиться, під звуки Гімну України державний прапор підняв капітан команди Острозького ВПУ – переможця торішнього турніру. Ведуча заходу Світлана Панченко пригадувала Петра Білюка, говорила про важливість спорту в житті громади й кожної людини, запрошувала до слова почесних гостей.

Участь в урочистій частині взяли депутат Рівненської облради Віталій Ундір, в.о. голови Острозької РДА Людмила Козак, очільник Острога Олександр Шикер, який до того ж грав за збірну команду міста, депутат Острозької міської ради Григорій Аршинов, організатори Дмитро й Сергій Білюки. Були серед гостей і ті, хто знав Петра Білюка й завітав поділитися теплими спогадами.

Підняття прапора
Підняття прапора

Брати Дмитро й Сергій Білюки -організатори турніру
Брати Дмитро й Сергій Білюки -організатори турніру

 

«Надзвичайно приємно, що сьогодні відбувається вже четвертий за ліком турнір, що це вже певна традиція. І ці змагання – це не просто свято волейболу, а й данина пам’яті прекрасній людині. Як бачимо, волейбол для острожан – улюблений вид спорту. Я вдячний кожному, особливо синам, хто продовжує справу Петра Миколайовича», – відзначив у вітальному слові Віталій Ундір.

Перед мікрофоном Віталій Ундір
Перед мікрофоном Віталій Ундір

Олександр Шикер
Олександр Шикер

 

«Водночас і тяжко, і легко говорити про того, кого знав особисто. Петро Миколайович Білюк був надзвичайною людиною. Він любив спорт, займався спортом, виховував інших, давав путівку в життя молодим спортсменам. Приємно, що його сини продовжують справу батька й узялися за проведення цього спортивного свята», – сказав Олександр Шикер.

Людмила Козак у виступі наголосила на тому, що такі заходи – гарна традиція, гідне вшанування батька й наставника, як і інші, бажала успіху й перемог найсильнішим дружинам.

Надзвичайно зворушливим був виступ Дмитра Волянюка, директор Острозького відділення Товариства сприяння обороні України. Він говорив про те, що знайомий із Петром Білюком зі 1970-х років. Пригадував, як завдяки старанням П. Білюка дещо стихійні змагання з різних видів спорту на Острожчині стали організованими, як розвивалася галузь. Ще пан Дмитро бажав усім міцного здоров’я та всіляких гараздів.

Дмитро Волянюк
Дмитро Волянюк

 

Від оргкомітету виступив син Петра Білюка, завідувач сектору молоді і спорту Острозької РДА Дмитро Білюк.

«Ми з братом заснували цей турнір і проводимо його вже вчетверте. Наче й не багато, але це вже традиція. Зрештою, для дитини чотири роки – це вже певною мірою солідний вік. Отож, ми ростемо, дорослішаємо, здобуваємо досвід, примножуємо добру традицію. Кількість учасників свідчить, що і молодь, і дорослі прагнуть, аби спорт розвивався. Тому щиро дякую всім, хто долучився до організації і проведення турніру», – зазначив Дмитро Петрович.

Присутні вшанували світлу пам’ять Петра Білюка хвилиною мовчання. Квіти на його могилу доручили покласти Валентинову Кочишу й Миколі Кулінцеві.

Дмитро Білюк
Дмитро Білюк

Поклали квіти на могилу Петра Білюка
Поклали квіти на могилу Петра Білюка

 

Головний суддя змагань Володимир Озімковський розповів про правила, за якими розіграли нагороди. Команди за результатами жеребкування були поділені на дві групи. У груповому етапі ігри проводили до 15 очок. За підсумками групового етапу визначилися команди, які посіли в групах 1–2 місця й вийшли в стадію плей-оф. Партії плей-оф грали до 21 очка, а фінал – до 25.

На завершення церемонії відкриття пісню учасникам змагання подарував соліст Острозького РБК Юрій Момотюк.

Музичний дарунок від Юрія Момотюка
Музичний дарунок від Юрія Момотюка

Гостинці учасникам змагань
Гостинці учасникам змагань

Гості турніру
Гості турніру

 

Після цього команди-учасниці продовжили змагання. По-справжньому гаряче на майданчику стало вже з настанням сутінків, коли волейбольні дружини зійшлися в боротьбі за кубки.

В очікуванні гри
В очікуванні гри

Надійна підтримка
Надійна підтримка

Місто проти району.
Місто проти району.

Місто проти району. Що це було?
Місто проти району. Що це було?

 

Гра за 3–4 місця звела на майданчику команду ДПТНЗ «Острозьке ВПУ» та збірну Острога. Училище відразу продемонструвало свою перевагу, однак містяни не збиралися здавати. ВПУ, завдяки звичній техніці – довгі й сильні передачі – рухалося вперед, тож збірній Острога постійно доводилося скорочувати відставання. Після того, як судді зафіксували рівний рахунок 11:11 острожани вирвалися вперед. ВПУ намагалося огризатися, однак у вирішальну мить за рахунку 17:20 ДПТНЗ зрізає м’яч у сітку. 1:0 – перший сет за збірною командою Острога.

Другий сет містяни почали в піднесеному настрої, відразу задавши ритм – 2:0. Демонструючи блискучу реакцію на м’ячі, які летіли на їхню половину поля, острожани довели рахунок до 10:5 на свою користь. Однак ВПУ бере себе в руки і робить 11:9. Коротка перерва й училище зрівнює – 11:11 – а тоді виривається вперед. Команди грають із поперемінним успіхом – 15:15. Пауза. ВПУ тисне, однак збірна міста не відстає. Помилка під сіткою і ДПТЗ виривається вперед 19:18. Містяни відігрують очко, команди знову обмінюються забитими м’ячами. 20:19 на користь збірної міста. На полі з’являється Олександр Шикер. Міський голова робить подачу – м’яч у сітці, 20:20. Сет завершився з рахунком 22:20 на користь ВПУ. 1:1 по сетах.

Старт третього вирішального сету був гарячий – неодноразові заступи, аути... На початках рахунок тримався з різницею в одне очко. Динамічна потужна гра до рахунку 7:7. ВПУ виривається вперед, острожани вправно відіграють. У середині сету традиційна для гри нічия 11:11. Команди обмінюються забитими м’ячами – 13:13. Однак фортуна на боці вихованців училища – 15:13. 1:2 по сетах на користь ВПУ. Збірна команда Острога посідає почесне ІV місце, ДПТНЗ «Острозьке ВПУ» – бронзовий призер турніру.

Гра за третє місце
Гра за третє місце

Подає Олександр Шикер
Подає Олександр Шикер

 

У фіналі за «золото» боролися команди Національного університету  «Острозька академія» та гості з Нетішина.

Нетішинці відкривають рахунок із першої подачі – академіки розгубилися й не набігли на м’яч. Однак НаУОА майже відразу бере себе в руки – 3:1. Господарі поля продовжують нав’язувати боротьбу сильному суперникові й доводять рахунок до 9:4 на свою користь – високі подачі на межі з аутом гостям не під силу. При різниці 7:14, за якої впевнено лідирує Острозька академія, нетішинці збираються й доводять рахунок до 14:15. Пауза. Відразу після перерви Нетішин зрівнює. Наступна подача – аут. Гості з Хмельниччини вириваються в перед, але академіки роблять 16:16 і відразу забивають ще м’яч – 16:17. Ніхто з команд не має наміру поступатися – 18:18. НаУОА грає дуже злагоджено і виривається вперед на два очки – 20:18. Напруга зростає – 21:19 на користь академії. «Енергетики» збираються, починають відігравати. Помилка острожан – аут – і 25:21 на користь Нетішина.

У другому сеті академія забиває перша і відразу задає різницю 3:0. Нетішин мобілізується – 3:3. НаУОА невдало приймає і поступається в одне очко – 3:4

Нетішин двічі поспіль влучає в сітку, але далі  відіграє два м'ячі – 5:7 на користь гостей. Наступне очко на рахунку господарів поля завдяки ауту. Після рівного рахунку 7:7 фортуна повертається обличчям до НаУОА – серія забитих м’ячів 12:8. Нетішинці підтягаються – 15:11, однак академіки злагоджені й точні. Пропускаючи деякі подачі, НаУОА веде в рахунку – 23:17. Представники міста-супутника починають тиснути – 23:20, згодом 24:21. Аут – НаУОА бере гору в другому сеті – 25:22. 1:1 по сетах.

Вирішальний сет тримає в напрузі. Острозька академія спочатку розгромно поступається 0:6. Відчутно, що, аби перепочити, з поля зійшли ключові академіки. На щастя, нетішинці двічі помиляються двічі поспіль – аут і м’яч летить у сітку – 7:2, перевага гостей. Нарешті гравці НаУОА забивають – потужним ударом м’яч направляє Олександр Марченко – 9:3, для академії це не робить погоди. Нетішин продовжує тиснути й робить рахунок 7:13. Представники Острозької академії відчутно нервують, тож два підсумкові очки далися нетішинцям легко – 8:15. за сетами 1:2 на користь Нетішина.

Фінал
Фінал

 

У підсумку турнірна таблиця виглядає так:

І місце – Нетішин

ІІ місце – Національний університет «Острозька академія»

ІІІ місце – ДПТНЗ «Острозьке ВПУ»

IV місце – збірна команда Острога.

Найдосвідченішим гравцем турніру став Олександр Шикер.

Кращими гравцями в різних амплуа визнали Єсенію Дзюбук, Івана Нікітчука, Олександра Марченка. Найкращий гравець турніру – Сергій Харченко.

Нагороди отримує Острозьке ВПУ
Нагороди отримує Острозьке ВПУ

Найкращий нападник турніру Олександр Марченко
Найкращий нападник турніру Олександр Марченко

Нагороди нетішинцям
Нагороди нетішинцям


Команда-чемпіон
Команда-чемпіон

НаУОА - срібні призери змагань
НаУОА - срібні призери змагань

Підростає нове покоління Білюків
Підростає нове покоління Білюків

 

Оргкомітет щиро дякує всім, хто допоміг у проведення змагань. Особлива подяка за постійну підтримку депутатам обласної ради Віталію Ундіру, Михайлу Круку, міському голові Олександру Шикеру, в.о. голови Острозької райдержадміністрації Людмилі Козак, депутатському корпусу Острозької районної ради, депутату міської ради Григорію Аршинову, приватним підприємцям Володимиру Степанюку (піцерія «Маестро»), Дмитру Петруку  (інтернет-магазин «MobileParts»), «Нова пошта» м. Острог, Михайлу Конащуку (магазин «Лілея»).

Також велика вдячність за допомогу в організації змагань адвокату Павлу Нікітюку, приватним підприємцям Неонілі Давидюк (магазин «Ветеран»), магазину «Колорит», Миколі Столяру, Віталію Сасовському (Продуктова гуртова база) й Романові Свинарчуку.

Щире спасибі за постійну підтримку ректорові НаУОА Ігореві Пасічникові, начальникові Острозького обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Ігорю Приступі.

Інформаційні партнери турніру газети «Замкова гора», «Життя і слово» та інтернет-портал «Район.Острог».

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024