День адвокатури України і День Святого Миколая: 19 грудня на календарі

19 Грудня 2019, 08:08
3514

Доброго святкового ранку, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 19 грудня. Нині з ночі дітвора зазирає під подушки.

Незалежно від віку, нехай Миколай принесе у ваш дім добробут і взаєморозуміння, кожному членові сім'ї міцне здоров'я, а Україні мир.

19 грудня День ангела святкують Максим, Микола.

Це також День адвокатури України. У грудні 2002 року Президент України підписав Указ № 1121/2002 про встановлення в Україні професійного свята - Дня адвокатури, який відзначається щорічно 19 грудня.

Відповідно до Закону України «Про адвокатуру», який був введений в дію постановою Верховної Ради від 19 грудня 1992 року, Адвокатура України - це добровільне професійне громадське об’єднання, покликане сприяти захисту прав, свобод і представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

Свято встановлено, щоб відзначити велике суспільне значення цього правозахисного інституту в Україні. Ефективність діяльності адвокатури є показником рівня демократії в державі, його політичної та економічної стабільності.

У церкві 19 грудня вшановується пам'ять святого Миколая. Відомо, що жив він приблизно в III столітті на території грецької колонії Патара у Малій Азії. З дитинства перейнявся християнством і практично відразу вирішив, що буде служити Богу. Цілими днями Микола пропадав у храмі, молився, читав Святе Письмо. Дядько Миколай, єпископ Патарський, зазначив старанність свого племінника і розпорядився зробити його читцем, після чого возвів у сан священника. Батьки Миколи померли, і увесь свій спадок він вирішив роздати незаможним. Значно пізніше Микола стає єпископом на території міста Миру (нині це Грузія). Оскільки Микола був явним противником язичництва і ревним християнином. Святителя в народі вважали головним помічником для засуджених за недосконалі діяння. Також Микола є покровителем купців, дітей та моряків. Йому часто молилися і землероби, щоб отримати хороший урожай. Цікаво, що саме день Миколая часто вважали терміном для проведення будь-якої угоди. Так, встановлювалися ціни на наступний період часу, братчини і т.д.

Вранці 19 грудня люди обов'язково відправлялися до церкви, служили молебні і тільки після цього накривали багаті столи. Не можна було сумувати в день Миколая - вважалося, що це призведе до сильних морозів. Організовувалася 19 грудня великий розпродаж хліба, а тому, не дивно, що в цей період проводилися численні ярмарки й базари. Практично завжди ціна на зерно і борошно була однаковою, а тому, можна було не боятися того, що хтось стане жертвою шахраїв.

Народні прикмети на 19 грудня

  1. З'явився іній - наступного року вдасться зібрати багатий урожай
  2. Яка погода на Миколу Зимового, таким буде день Микола весняний (22 травня)
  3. Морозний і сонячний день - прикмета того, що буде неврожай в наступному році
  4. Ясна і холодна погода 19 грудня - буде багатий урожай влітку
  5. Скільки снігу на Миколу, стільки навесні і трави буде

Цей день в історії:

  • 1686 — Згідно зі сюжетом відомого роману Даніеля Дефо, Робінзон Крузо залишив обжитий ним острів, пробувши на ньому 28 років, два місяці і 19 днів.
  • 1863 — Англієць Фредерік Волтон запатентував лінолеум.
  • 1972 — На Землю повертається екіпаж американського космічного корабля «Аполон-17». Цим польотом завершується американська місячна програма.
  • 1991 — Швеція визнала незалежність України.
  • 2016 — Приватбанк став державним
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39