Іменини та народні прикмети 17 грудня: великомучениці Варвари

17 Грудня 2019, 08:38
5414

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні 17 грудня. До нового року 14 днів.

Кажуть, зима добра тим, що в люті морози люди стають теплішими одне щодо одного. оскільки за вікном дивовижно не зимова погода, будьте теплішими й добрішими один до одного, не зважаючи на календар.  Затишного вівторка!

17 грудня День ангела святкують Олександр, Олексій, Василь, Геннадій, Дмитро, Катерина, Іван, Микола.

В Україні нині День працівника державної виконавчої служби. Враховуючи ряд факторів, а так само добрі традиції українського суспільства, на підтримку ініціатив Міністерства юстиції України, в 2009-му році, згідно Указу президента України № 569 від 22-го липня 2009-го року, в національному календарі суверенної держави з’явилося нове професійне свято - День працівника державної виконавчої служби, яке щорічно відзначається 17-го грудня.

Православна церква вшановує сьогодні пам’ять великомучениці Варвари і мучениці Юліанії. Варвара жила на початку 4 століття і була єдиною дочкою аристократа язичника Діоскура. Аби вберегти Варвару від домагань палких залицяльників, батько збудував для неї високу вежу і посадив туди дочку. Згодом виявилося, що Варвара – християнка. Вона повикидала геть язичницьких божків і заявила батькові, що віри не зречеться. Батько у Варвари був патологічно жорстоким чоловіком. Він піддав дочку страшним тортурам, а потім і власноручно вбив.

З ХІІ століття мощі св. Варвари знаходяться в Києві, в Михайлівському Золотоверхому монастирі, а нині – у Володимирському соборі.

Свята Варвара вважалася захисницею від відьомських чар, а ще їй молилися від раптової та насильницької смерті.

Народні прикмети на 17 грудня:

  1. Яка погода на Варвари, така й на Різдво
  2. Дерева в інеї – урожай на фрукти
  3. Хто заспить на Варвару, той цілий рік буде сонливим
  4. Від Варвари до Нового року стільки дня доточить, як півень з порога скочить.

Цей день в історії:

  • 1668 — на старшинській раді в Новгороді-Сіверському Дем'ян Многогрішний обраний «сіверським гетьманом».
  • 1788 — Під час російсько-турецької війни (1787–1791) російські війська під командуванням князя Григорія Потьомкіна штурмом оволоділи османською фортецею Очаків.
  • 1872 — у приміщенні школи сестер Ліндфорс (вул. Фундуклеївська, 21) відбулася перша вистава українського музичного театру в Києві — «Чорноморці» (автор — М.Лисенко; постановник — М.Старицький, він же — автор лібрето за мотивами твору Я.Кухаренка).
  • 1895 — У США запатентували машину для виробництва шпагату.1897 — На Харківському паровозобудівному заводі збудували перший український паровоз.
  • 1903 — Орвілл Райт здійснив перший у світі політ на літаку, важчому за повітря, сконструйованому ним разом зі своїм братом Вілбером. Політ тривав 12 секунд.
  • 1917 — Розпочав роботу Всеукраїнський з'їзд робітничих, солдатських і селянських депутатів, який підтримав Українську Центральну Раду. 20 грудня з'їзд відкинув ультиматум петроградської Ради Народних Комісарів, що стало приводом для українсько-більшовицької війни
  • 1920 — летовище Схіпхол в Амстердамі почали використовувати для прийому літаків цивільної авіації (нині — головнголовний аеропорт Голландії)
  • 1957 — США провели перше успішне випробування міжконтинентальної балістичної ракети «Атлас».
  • 1986 — У Кембриджському шпиталі вперше в історії медицини здійснено одночасну пересадку серця, печінки та легенів.
  • 1991 — Міністерство юстиції України зареєструвало Міжнародний фонд «Відродження» — українську частину Мережі фундацій Сороса.
  • 1992 — Депутати Федеральних зборів Чехо-Словаччини ухвалили постанову про припинення з 1 січня 1993 року існування Чехо-Словацької Федеративної Республіки й утворення держав-спадкоємниць — Чехії та Словаччини.
  • 1992 — У Вашингтоні, Оттаві та Мехіко підписано Угоду про Північноамериканську зону вільної торгівлі — (NAFTA).
  • 1996 — У столиці Перу Лімі члени ліванського Революційного руху Тупак Амару захопили в заручники 490 високопоставлених гостей посла Японії і погрожували їх убити. Лише через 5 місяців поліція визволила заручників і знищила терористів.
  • 1998 — США і Велика Британія завдали авіаційні удари по Іраку під приводом відмови того співпрацювати зі спеціальною комісією ООН з питання контролю над іракським озброєнням. Таке ускладнення міжнародної ситуації дозволило відкласти призначене на наступний день голосування в Конгресі США щодо імпічменту президента Білла Клінтона.
  • 2003 — У світовий прокат вийшов фільм «Володар перснів: Повернення короля», останній із трилогії, невдовзі щедро відзначений «Оскарами». 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024