Іменини й дати 13 грудня: свято Андрія

13 Грудня 2019, 09:12
2739

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні, 13 грудня, п'ятниця.

Кажуть, у справах треба керуватися холодним розумом, але в багатьох випадках варто прислухатися насамперед до підказок серця. Нехай сьогоднішній  день подарує вам гарний настрій і маленьке диво, а серце веде до нових здобутків, щирих почуттів і добрих людей!

13 грудня День ангела відзначають Андрій, Феофіл, Фрумент.

У церкві цього дня вшановують пам'ять святого Андрія Первозванного. Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях Києва. Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але в народні традиції, звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: гадання на майбутню долю, заклинання та ворожіння.

У народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Свято Андрія є святом молодіжних гулянь, де юнаки й дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

Народні прикмети на 13 грудня:

  1. Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде - холодна й сніжна.
  2. Якщо тиха вода - хороша зима, шумна - тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.
  3. Червоний вогонь в печі – на холоднечу, білий – на відлигу.
  4. Зимно, але сонячно, бути хорошому врожаю.

Цей день в історії:

  • 1577 — частина боярства проголосила Івана Підкову господарем (князем) Молдови. Сформував новий уряд — козаки Чапа, Бурла і Стефан стали маршалком, гетьманом і державним писарем.
  • 1642 — голландський мореплавець Абель Тасман став першим європейцем, що відвідав групу островів у південній частині Тихого океану, відому сьогодні як Нова Зеландія.
  • 1769 — почалося перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.
  • 1913 — урочисте відкриття у Львові Національного музею, як власності української спільноти, організатором музею став митрополит Андрей Шептицький.
  • 1917 — Курултай проголосив Кримську Народну Республіку.
  • 1917 — Українська Центральна Рада офіційно утворила Повітряний флот.
  • 1958 — американські вчені провели запуск живої істоти в космос із поверненням. Мавпа Ґордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі, але, повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані
  • 1992 — в Единбурзі завершилась триденна зустріч 12 країн Європейського співтовариства, на котрій було прийнято компромісні рішення з усіх найважливіших спірних питань: сума внесків найбідніших країн — Іспанії, Ірландії, Греції і Португалії — була зменшена з урахуванням їх економічних можливостей, узгоджено ряд економічних заходів для подолання спаду економіки, а відмова Данії увійти у валютний Європейський Союзперестала бути перешкодою для подальшої інтеграції країни в об'єднану Європу.
  • 2004 — Андрій Шевченко став володарем «Золотого м'яча»
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром