Нас скорочують, при чому кардинально, – Людмила Козак про реформування Острозької РДА

11 Грудня 2019, 18:40
Приміщення Острозької РДА 5562
Приміщення Острозької РДА

Районні державні адміністрації (РДА) в усіх регіонах, крім Донецької і Луганської областей, «трясе» – у РДА та їхніх структурних підрозділах скорочують кількість працівників.

Постанову про скорочення на 50% працівників райдержадміністрацій з 1 січня 2020 року Кабмін ухвалив ще в червні цього року. Своєю чергою наприкінці листопада голова Рівненської ОДА Віталій Коваль підписав розпорядження про граничну чисельність працівників ОДА та РДА. Відповідно до документа штати РДА в по області скоротять на третину.

Про те, хто потрапив під скорочення, розмовляємо з в.о. голови Острозької РДА Людмилою Козак.

– Скорочення працівників РДА – актуальна тема для всіх районів області. Розкажіть, будь ласка, яка ситуація з цим в Острозькій РДА?

– Як у всіх. Нас скорочують, при чому кардинально. Раніше разом із відділами у РДА було 93,5 ставки, тепер залишають 65 – тобто скорочують 30% працівників по всіх підрозділах. Щоправда, є такі структури, як-от відділ соцзахисту, які не підлягають скороченню. Внаслідок того, що когось не скорочують зовсім, деякі підрозділи скорочуємо значно Зокрема, апарат райдержадміністрації скорочений більш ніж на 50% – з 29 до 14 працівників.

Ми закриваємо цілі відділи, наприклад, відділ агропромислового розвитку, екології і природних ресурсів, відділ економічного розвитку і торгівлі, сектор у справах молоді і спорту, сектор інформаційної діяльності значне скорочення в житлово-комунальному відділі, відділі культури й туризму тощо.

– Якусь альтернативу людям, яких скорочують, пропонують?

– Скорочення проводять відповідно до постанови Кабміну, розпорядження Рівненської обласної держадміністрації, їхніх рекомендацій, –  достатньо 14 осіб. Усі решта стають на облік у центр зайнятості. Ми намагаємося говорити з приватними структурами, що звільняються кваліфіковані працівники, але дослухаються вони чи ні, – справа особиста.

«Якщо в більших містах ще є перспективи, то з тотальним скороченням держслужбовців таких структур, як пенсійний фонд, податкова,центр зайнятості, РДА в Острозі, людям просто немає, де працевлаштуватися», – уважає Людмила Козак.

Які перспективи для працівників місцевих адміністрацій Ви вбачаєте надалі?

–  У різних районах ситуація складається по-різному. Там, де більше ОТГ, частину вивільнених людей можна працевлаштувати в громадах. У нас ОТГ тільки починають формуватися і, звичайно, функції працівників районних органів влади ніхто нікому не передавав. Я не знаю, як зараз справлятимуться люди – те, що робило троє працівників, тепер робитиме один. А навантаження в жодних сферах не зменшиться. Ба більше, розмов про те, що заробітна плата зросте, теж немає. Є законопроєкт, але це тільки законопроєкт… Тим більше, що йдеться, що деякі надбавки можуть скасувати.

Щодо мене, це дуже ризиковано, адже кваліфіковані кадри просто підуть із адміністрації. Ми можемо опинитися з тим, що не матимемо працівників.

– Які настрої працівників у зв’язку зі скороченням?

 – Звичайно, що люди незадоволені, засмучені й розгублені. От уявіть, у відділі працювало три людини, вони були на одному рівні. А тепер треба двох звільнити. Як вибирати, кого? Природно, кожен уважає, що він має залишитися. Це все надзвичайно складно емоційно.

– Як Ви особисто оцінюєте ситуацію, яка склалася?

– Це дуже серйозне скорочення і, уважаю, передчасне. Мабуть, цей рік до формування ОТГ усе варто було б залишити, як є. Тому що на найближчі місяці всі функції в РДА залишаються, тобто на одного працівника припадатиме більша частка роботи. Зважаючи, що по області охоплення районів ОТГ різне, мабуть, не на нас орієнтувалися.

Коментарі
12 Грудня 2019, 11:21
Ці райкоми партії давно потрібно ліквідувати. Тоді їх ефективність виросте, як мінімум, на зекономлені кошти на їх утримання. Що за маячня : "частину вивільнених людей можна працевлаштувати в громадах". А нахіба ??? То це не скорочення, шановні, чи , радше, не шановні чиновники, а зміна вивіски і чергове збільшення бюрократів. Коли в 90-х десятки млн. робітників, - токарів, водіїв, інженерів викидали на вулиці , ніхто про них не думав і не переживав. "...на найближчі місяці всі функції в РДА залишаються, тобто на одного працівника припадатиме більша частка роботи". Які функції ??? Яка робота ?? Чим ви там керуєте ? Що виробляєте ??? Колись секретар райкому самоосібно , в більшості - як самодур , керував двома десятками колгоспів, сякими-такими заводами і підприємствами. Чим чи ким керуєте ви зараз ??? Яка ефективність вашого керування ?? його результати ?? окрім особистого матеріального забезпечення. Який робочий тиждень голови РДА ??? Понеділок – візит і виступ на «відкритті» приміщення тваринницької ферми- урочиста частина, бла-бла-бла, неофіційні заходи – день пройшов. Вівторок – 200 річний ювілей якогось села – знову урочиста частина, виступ, бла-бла-бла, застілля з випивкою і обжиранням – день пройшов. Середа – Ювілей відкриття школи в якомусь селі – сценарій відомий – бла-бла-бла, випивка, гулянка, - день пройшов. Четвер – відкриття якогось ФАПу ( садочка, аптеки , туалету)- знову заштамповані виступи, випивка і… варіанти такого дозвілля можете продовжити самі. П’ятниця – поїздка в ОДА на нікому не потрібні наради, де чергове бла-бла-бла вищого начальства. Похід магазинами , шоп тур, зустріч з кумами , тещами , однокласниками і т.д і т.п. День пройшов. « Робочий « тиждень пройшов. Результат такої бурхливої діяльності: спалений бензин , зношені шини, зарплата шоферу, кочегару, секретарці, прибиральниці і його величності головному чиновнику-бюрократу району.
12 Грудня 2019, 23:31
Підписуюсь під кожним словом Аскета. все вірно. ці рда давно треба ліквідувати
13 Грудня 2019, 12:41
Аскет красава!
24 Грудня 2019, 02:16
Так справа у тому, Аскете, що посади голів РДА ніхто ліквідовувати і не збирається. Мова іде про спеціалістів, які служать в цих РДА. А голови, чи як ви сказали: "головні чиновники-бюрократи району", як були раніше, так і лишаться, що робили, те і робитимуть... Та чи стане краще від цього скорочення і якщо так, то кому?
30 Січня 2020, 13:33
Ну , якщо в голів така робота , то чим відрізняється робота їх підлеглих ??? Яка їх робота ?? В чому їхні функції ??? Що стане гірше, якщо всю цю контору ліквідувати ???
31 Січня 2020, 19:36
Рда ліквідують, принаймні їх стане менше, голів порозганяють. Аскет все вірно розказав. Голови рда - цепні пси президента, неважливо якого. Рда контролює і дивиться за роботою рай ради. Це їхнє основне завдання - нагляд. Вертикаль влади, от і все, зверху вниз. Так завжди було.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром