У Рівному відкриють виставку, присвячену скульпторові з Острожчини

10 Грудня 2019, 20:53
Томаш Оскар Сосновський (робота Валерія Войтовича) 3595
Томаш Оскар Сосновський (робота Валерія Войтовича)

У Рівному відкриють виставку «Славний син землі Волинської».

Виставку, присвячену уродженцю Новомалина Острозького району Томашеві-Оскару Сосновському відкриють у середу, 11 грудня, напередодні 207 річниці з Дня народження скульптора. Початок заходу – о 12:00 год. Місце проведення – Рівненський обласний краєзнавчий музей.

На захід зберуться дослідники та популяризатори творчості Сосновського, члени ГО «Культурно-просвітницький центр ім. Томаша Оскара Сосновського». На виставці можна буде ознайомитися з документами, які пов’язані з біографією видатного скульптора.

Нагадаємо: за ініціативи культурно-просвітницького центру імені Сосновського (голова центру Ярослав Ковальчук), який вже діє на Рівненщині, та обласної спілки художників у Рівному (голова спілки Петро Подолець) створено Фундацію культурної спадщини імені Томаша Оскара Сосновського. Фундація покликана всіляко пропагувати творчість геніального художника, а також підтримувати наших сучасних митців.

Томаш Оскар Сосновський (робота Валерія Войтовича)
Томаш Оскар Сосновський (робота Валерія Войтовича)

 

Довідково:

Томаш Оскар Сосновський (1810-1886) народився на Рівненщині у селі Новомалин Острозького району. Поляк за національністю, уродженець Волині, який упокоївся у Римі, був Почесним доктором 24 художніх академій світу. Частка його шедеврів – мармурових скульптур – нині зберігається у Рівненському обласному краєзнавчому музеї та Острозькому краєзнавчому музеї. У селі Новомалин збереглися залишки унікальної архітектурної пам’ятки – палацу родини Сосновських, спогади про який знаходимо в численних історичних документах, спогадах та на гравюрах геніального Наполеона Орди.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024