Кого вітати 10 грудня: день Романа, Всесвітній день футболу

10 Грудня 2019, 09:04
3842

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні 10 грудня, вівторок. До Нового року залишилося три тижні!

Нехай сьогодні і повсякчас у ваш дім увіходять тільки добрі люди, приємні новини та цікаві події!

10 грудня День ангела відзначають Всеволод, Гаврило, Діодор, Еввул, Натанаїл, Палладій, Піннуфрій (Пінуфрій), Роман, Феодосій, Фекла, Яків.

Щорічно 10 грудня у світі поки неформально, але традиційно відзначається Всесвітній день футболу (World Football Day). Так міжнародне співтовариство віддає данину цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя. І, звичайно ж, в цей день у честь свята, відбувається безліч футбольних матчів різного рівня і масштабу. Перша згадка про футбол як «про гру в м'яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Називалася гра Цу Чю, що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати хорошу фізичну форму. Деякі стверджують, що попередником футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії в 8 столітті. На бойовищі, після битви, вони котили відрубані голови супротивника. Про цю гру відомо дуже мало — те, що були ворота і воротар, те, що гра була частиною фізичної підготовки солдатів, і що вона була відома вже три тисячі років тому. А сітка на футбольних воротах вперше була використана в березні 1891 року під час матчу між збірними Півночі і Півдня Англії. У футбол грали й у Давній Греції, і Римі близько двох з половиною тисяч років тому. У Греції ця гра називалася «битва за м'яч», з чого можна припустити, що грали в неї відповідно, застосовуючи різноманітні прийоми бойових мистецтв. 

У церкві 10 грудня відзначають свято під назвою Знамення. Ушановується один із найважливіших образів у православ'ї – ікону Пресвятої Богородиці «Знамення», на якій Богоматір молиться. Також зображено немовля Ісус на грудях у Марії. Ікона відома як чудотворна. Про це стало відомо в XII столітті, коли війська під проводом князя Андрія Боголюбського вирушили на облогу Великого Новгорода. Переказ свідчить, що на третю ніч після облоги архієпископ Новогородскій почув зверху голос, що звелів йому винести ікону пресвятої Богородиці з церкви Спаса Преображення, обнести нею фортечну стіну. У результаті, війська стали стріляти, і одна зі стріл потрапила в ікону, після чого з очей Богоматері полилися сльози. Вороже військо, охоплене жахом, стало відступати. Незабаром на честь цієї пам'ятної події було встановлено свято під назвою Знамення. Від нього люди завжди чекали чогось особливого, яких-небудь знаків, які дозволять передбачити долю або майбутнє. Природно, у цей час аналізували природні явища і намагалися передбачити, якою буде погода в найближчі дні або місяці.

Народні прикмети на 10 грудня

  1. Якщо на світанку стати обличчям до північного вітру, то, відповідно до прикметами, всі біди й печалі з ним підуть
  2. Дим з труби йде стовпом - мороз буде. Якщо ж він стелиться вниз, можна очікувати відлигу
  3. Багряна зоря 10 грудня - буде вітряна погода
  4. Корови сопуть і фиркають - скоро буде похолодання
  5. На каганці багато нагару 10 грудня - чекай похолодання
  6. Ліс шумить - найближчим часом відлига буде
  7. Горобці дружно цвірінькають 10 грудня - чекай тепла
  8. Якщо в грудні зловити щуку з ікрою, то в квітні буде багато дощів

Цей день в історії:

  • 1520 — Мартін Лютер привселюдно спалив папську буллу Exsurge Domine про відлучення його від церкви у Віттенбергу.
  • 1637 — Козацько-селянські війська під проводом Павла Бута зазнали поразки від поляків біля містечка Боровиця.
  • 1684 — Едмунд Галлей зачитав на засіданні Королівського товариства роботу Ісаака Ньютона De motu corporum in gyrum, в якій закони Кеплера були виведені на основі теорії тяжіння.
  • 1768 — у Великій Британії засновано Королівську Академію Мистецтв, найбільш впливову та авторитетну Асоціацію художників Великої Британії.
  • 1817 — Міссісіпі став 20-м штатом США. Його назва у перекладі з мови індіанців означає «Велика річка». Інші назви — «Штат магнолії» і «Штат гостинності».
  • 1901 — у Стокгольмі вручені перші Нобелівські премії.
  • 1930 — у складі РРФСР створили національні округи: Ямальський (Ненецький) (центр — м. Обдорськ), Остяко-Вогульський (центр — смт Самарове), Евенкійський (центр — смт Туринська База), Корякський, Таймирський (Долгано-Ненецький) та Чукотський
  • 1948 — Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини (10 грудня відзначається як День прав людини).
  • 1953 — вийшов 1-й номер журналу «Плейбой».
  • 1960 — почалося будівництво нафтопроводу «Дружба»
  • 1981 — американський журнал The New England Journal of Medicine опублікував замітку про нове захворювання, яке призвело до загибелі 95 чоловік, в основному серед гомосексуалів. Пізніше недуг отримав назву «синдром набутого імунодефіциту» (СНІД).
  • 1999 — Панамський канал перейшов під юрисдикцію Панами (раніше був під юрисдикцією Сполучених Штатів).
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024