Відомий іконописець Юрій Нікітін написав дві ікони «Різдво в Острозі»

07 Січня 2017, 12:28
8445

Відомий іконописець Юрій Нікітін написав дві унікальні та надзвичайно оригінальні ікони з різдвяним сюжетом ‒ «Різдво в Острозі» (2014 р.) та «Різдво в Острозі в стилі Джотто» (2015 р.), ‒ пейзажі та одяг на яких максимально близькі нашому регіонові. 

«Різдво в Острозі»

«Насправді подія Різдва Христового відбулася в теплому Вифлеємі, але в Україні Різдво святкують у холодну пору, тому іконописці наблизили сюжет до українських реалій. Якщо у Вифлеємі Ісус народився в печері, то в Україні поширеною є розповідь, що Свята Родина переховувалась від царя Ірода в хліві. Коли народився Ісус то, щоб зігріти Його, віл хукав на дитя теплим подихом», – розповідає краєзнавець, реставратор    

«Різдво в Острозі»
«Різдво в Острозі»

 

«Богородиця в Нікітіна зображена в одязі, у якому ходили на Острожчині ще на початку 20 століття. Вишиванка і намітка на голові характерні нашому регіонові, антична традиція збережена в червоній накидці. Йосип у блакитній античній туніці, але зверху накинутий наш сільський кожух. Та й взагалі Йосип нагадує дідка з якогось з острозьких сіл. Як завжди, у будь-якій сільській родині був собака, незмінний сторож», – описує ікону пан Микола. 

Микола Бендюк розповідає, що є дві редакції ікони. У першому варіанті царі були типовими для багатьох регіонів України, але він попросив, щоб царі були схожі з князями Острозькими. Тим більше, що такий прецедент був у 18 столітті, де на іконі, написаній в Острозькій іконописній майстерні, замість святих царів були зображені князі Острозькі. Для нашого регіону це вже були святі царі-королі. 

1
Ікона Різдво в Остозі у першій та другій редакціях
Ікона Різдво в Остозі у першій та другій редакціях

 

«Різдво в Острозі в стилі Джотто»

Другою іконою Юрія Нікітіна була «Різдво в Острозі в стилі Джотто» (2015 р.), написана в стилі італійського художника 14 століття Джотто. Але події так само відбуваються поблизу Острога. 

На цій іконі можна бачити більш традиційне зображення, типове для Західної Європи, але художник також додав свійських тварин і собаку. Окрім того, на фоні біблійного сюжету розташований Острозький замок.

1
«Різдво в Острозі в стилі Джотто»
«Різдво в Острозі в стилі Джотто»

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024