8 грудня на календарі: День благодійництва

08 Грудня 2019, 07:52
3193

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 8 грудня. 

Мабуть, усі чули, що в житті діє закон бумеранга. Примножуймо добро в душах, щиро мріймо, вірмо в диво, тоді кожен новий день буде схожим на казку. 

8 грудня День ангела відзначають Андрій, Варлам, Василь, Віктор, Григорій, Дмитро, Іван, Іларіон, Климент, Кузьма, Микола, Олександр, Павло, Петро, Серафим, Семен (Симеон), Ярослав.

13 грудня 2007-го року Указом Президента України № 1220/2007 в незалежній Україні було встановлено окреме офіційне свято - День благодійництва. Цей день відзначається щорічно в кожну другу неділю грудня. Метою установи цього Дня є підтримка громадських ініціатив, відверте прагнення українського суспільства до принципів милосердя і гуманізму, активне сприяння розвитку благодійної діяльності, підтримка організацій та структур, що займаються подібною діяльністю в умовах нашого сучасного суспільства. В 2019 році День благодійності припадає на 8 грудня.

У церкві 8 грудня вшановують пам'ять папи римського Климента I, який належав до числа 70-ти апостолів. Його дуже шанують у православ'ї то, що вважають одним із перших проповідників на руських землях, куди він був засланий із Риму. Згідно з історичними даними, Климент почав проповідувати поблизу Севастополя. Про життя Климента відомо не дуже багато. Згідно з існуючими даними, ця людина народилася в багатій родині римських жителів. Батьки Климента незабаром після його народження вирушили до Афін морським шляхом. Однак корабель потрапив в аварію, у результаті чого Климент, його батьки і ще троє братів вижили, але втратили один одного. Климент же подумав, що його близькі померли і став довго думати над тим, що відбувається після смерті. Саме таким чином він приходить до Бога. Цікаво, що тільки після хрещення Климент все-таки зміг відшукати своїх батьків. В цілому, Климент був відомий своїм благочестям і добротою.

У народі говорили, що Климент приводить із собою сувору зиму.

Народні прикмети на 8 грудня

  1. Якщо сніг іде, то літо дощовим буде
  2. У мороз на річковому льоду 8 грудня видна зверху вода - чекай потепління і дощ
  3. Великі снігові горби з сильним інеєм при промерзлій землі - прикмети до того, що буде хороший урожай
  4. Ранні півні чутні 8 грудня - буде потепління

Цей день в історії:

  • 1868 — у Львові засноване товариство «Просвіта».
  • 1881 — згорів віденський Рінгтеатр, у якому загинуло близько 850 людей (найжахливіша театральна пожежа у світовій історії)
  • 1919 — коаліція союзників (члени Антанти) визнала східним кордоном Польщі «лінію Керзона», юридично затвердивши анексію Польщею деяких українських етнічних земель — Холмщини, Підляшшя, Лемківщини та Посяння.
  • 1942 — іспанський диктатор Франциско Франко оголосив: «Світ вибирає між комунізмом і фашизмом, і я вибираю останнє»
  • 1943 — війська 2-го Українського фронту зайняли районний центр Кіровоградської області Нова Прага.
  • 1963 — розпочав свою роботу Український католицький університет імені святого Климента в Римі.
  • 1980 — кількома пострілами в спину 25-річний Марк Девід Чепмен вбив Джона Леннона, який ввечері повертався з дружиною Йоко Оно додому. Убивця навіть не намагався втекти з місця злочину.
  • 1991 — відбулася зустріч лідерів України, Білорусі та Російської Федерації у Біловезькій Пущі. Зустріч завершилася підписанням Біловезької угоди, що засвідчила юридично факт припинення існування СРСР як держави.
  • 1991 — на позачерговому засіданні уряду Чехо-Словацької Федеративної Республіки прийнято рішення про визнання незалежності України.
  • 2004 — Верховна Рада України проголосувала за «великий пакет» — внесення змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та закон «Про особливості застосування закону України „Про вибори Президента України“ при переголосуванні повторного голосування у грудні 2004 року».
  • 2010 — із другим запуском SpaceX Falcon 9 та першим — SpaceX Dragon, SpaceX стає першою приватною компанією, якій вдалося успішно запустити, вивести на орбіту та безпечно повернути космічний апарат.
  • 2010 — японський космічний апарат IKAROS із живленням від сонячного вітрила — пролітає повз планету Венера на відстані 80 000 км.
  • 2013 — о 18:00 в Києві під час мітингу на Євромайдані повалено пам'ятник Леніну на Бесарабці

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром