Сторінками острозької історії: літера «ґ» і «Граматика» Мелетія Смотрицького

30 Листопада 2019, 15:42
Мелетій Смотрицький і буква ґ 6766 Джерело: Колаж Світлани Омелянчук
Мелетій Смотрицький і буква ґ

400 років тому на світ з’явилася праця острозького вченого Мелетія Смотрицького «Грамматіки славєнскиѧ правилноє Сѵнтагма», у якій автор узаконив уживання літери ґ.

Редакція Район.Острог разом зі студентством Національного університету «Острозька академія» та доцентом вишу Віталієм Максимчуком продовжує публікувати цикл матеріалів, присвячений 400-річчю першої граматики церковнослов’янською мовою.

Сторінками острозької історії: Мелетій Смотрицький – і філолог, і релігійний діяч

Сторінками острозької історії: Мелетій Смотрицький і тодішня інтелігенція

«Граматика» Мелетія Смотрицького: шлях у чотириста років

Сьогодні пропонуємо нашим читачам і читачкам короткий екскурс в історію літери ґ.

Після затвердження Українського правопису-2019 з’явилася нова хвиля уваги до букви ґ, оскільки тепер стало нормативним її уживання в деяких іншомовних власних назвах. Але зараз не про те. Якби ми роздавали нагороди та звання, саме ця літера отримала би статус найконтроверсійнішої в українській абетці. Саме «Граматика» Мелетія Смотрицького узаконила вживання букви ґ для передавання вибухового звука, на відміну від г, уживаної для передавання фарингального (українського) звука. Про це зазначає професор Василь Німчук у передмові до «Граматики».

Річ у тім, що Мелетій Смотрицький увів цю літеру до абетки для вживання в словах іншомовного походження, тобто на позначення грецької гами. Оскільки вся «Граматика» була орієнтована на зразки латинської та грецької граматик, такий підхід цілком логічний. Однак сам автор непослідовно вживає букву ґ в одних і тих самих словах.

Граматика чи ґраматика, ортографія чи ортоґрафія?
Граматика чи ґраматика, ортографія чи ортоґрафія?

Важливо, що це був не єдиний зразок такої фіксації, оскільки вже 1627 р. виходить «Лексикон словенороський» Памви Беринди з… уживанням літери ґ! Інші приклади зафіксовано в рукописних документах XVII–XVIII ст.

З XVIII ст. східна частина України, а відтак і українська мова опинилися під безпосереднім впливом Російської імперії. Оскільки влада була зацікавлена в тому, щоби позбавити українців своєї автентичности та наблизити нашу мову до російської, то нові слова надходили в українську мову вже без фрикативного [ɣ] (який і позначали літерою ґ), а все вимовляли з притаманним російській мові звуком [g], який українською, відповідно, звучить як [ɦ].

Натомість на території Західної України ситуація розвивалася дещо по-іншому. Собор учених руських, скликаний у Львові 1848 р., ухвалив «на звук [g] уживати букву слідующої форми ґ». Отакою вона і з’явилася в першій українській газеті «Зоря Галицка» (1848–1857). Літера ґ стала невід’ємним елементом усіх основних правописних систем, зокрема затвердженого на початку 90-х років XIX ст. офіційного правопису в Галичині, відомого як «желехівка».

У часи Радянського Союзу 1933 р. Лазар Каганович та Андрій Олінтер (Хвиля) провели реформу українського правопису та вилучили букву ґ з української абетки. У Галичині та на Закарпатті її вживали до 1939–1944 років.

Повернення літери ґ відбулося 1990 р., коли опублікували перший правопис незалежної України.

Таким чином, контроверсійна буква ґ своєю історією супроводжувала становлення незалежної України. І цьогоріч ми відзначаємо не лише 400-ліття «Граматики» Мелетія Смотрицького, а й 400 років від офіційної фіксації літери ґ.

Віолета НЕМИКІНА

Коментарі
05 Листопада 2023, 18:28
Більшовики досі переслідують українців за літеру Ґ! Наприклад переший перевіряючий "української" вікіпедії Максим Безрук (UeArtemis) пише наступне: --- "Посилайтесь на фахівців. Я з Хвилею згодний, що мову наблизили до живої мови більшості, Детальніше, хто такі вікіпедлисти читейте в матеріалі "Малороська Фрікопедія [перевірена користувачем UeArtemis]" на ресурсі site ua
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024