Починаємо рахувати дні до Нового року: свята й дати 1 грудня

01 Грудня 2019, 08:27
2733

Доброго недільного ранку, дорогі читачі!

Ось і календарна зима – 1 грудня. Від сьогодні можна рахувати дні до Нового року. Не проводьте дні в чеканні дива. Запаліть іскорку любові, віри й доброти самостійно. 

1 грудня День ангела  святкують Алфей, Анастасій, Варул, Закхей, Платон, Роман.

У нашій країні сьогодні відзначають День працівників прокуратури УкраїниЗ огляду на роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисту прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу формування України як правової держави, Указом Президента України від 02.11.2000 року № 1190/2000 встановлено професійне свято - День працівників прокуратури - 1 грудня.

Також сьогодні Міжнародний день невролога. Вітаємо представників цих професій зі святом!

У церкві 1 грудня вшановують пам'ять святих мучеників Романа і Платона, які постраждали за віру в IV віру. Відомо, що Платон був братом мученика Антіоха - разом вони народилися в сім'ї благочестивих християн і отримали відмінне виховання, після чого почали проповідувати християнство буквально на початку своєї юності. Платон дуже часто зустрічався з язичниками і розмовляв із ними для того щоб навернути у віру. Це відбувалося за часів правління імператора Агрипина, який відрізнявся нетерпимістю до прихильників християнського вчення. Не дивно, що він розпорядився заарештувати Платона і влаштував суд, на якому вимагав, щоб проповідник відрікся від своїх переконань. Платон відмовився зробити це, за що був закатованим і вбитим.

Крім того, 1 грудня згадують пам'ять святого Романа, який прийняв мученицьку смерть разом з отроком Варулом. Відбувалося це під час гонінь, організованих на християн імператором Максиміліаном. Сам Роман був дияконом у місті Кесарія і одного разу зустрів єпарха, що йде на язичницьке свято. Тоді Роман став переконувати його відректися від віри. За це проповідника катували аж до смерті. Повз проходив Варул, який також був християнином і не міг залишитися осторонь. Тоді його теж схопили і закатували разом із Романом.

Мученикам молилися для матеріального благополуччя. Тому, вранці перед початком будь-якої роботи неодмінно відправлялися в церкву, оскільки вірили, що після цього в сім'ї водитися гроші будуть.

Народні прикмети на 1 грудня

  1. Якщо 1 грудня тепло на вулиці, зима буде теплою і м'якою; та навпаки
  2. Вітер дме сильний 1 грудня - взимку віхол і хуртовин буде багато
  3. Якщо 1 грудня погода впродовж дня швидко змінюється, то зима взагалі буде дуже мінливою
  4. Якщо на клямці з'явилася іржа - чекай негоди найближчим часом
  5. Потрібно спостерігати за погодою 1 грудня вранці, вдень і ввечері - це дозволить дізнатися, якою буде погода в грудні, січні і лютому
  6. Кола навколо місяця - незабаром буде мороз
  7. Ворона по дорозі ходить - буде відлига
  8. Комар в будинку з'явився 1 грудня - чекай відлиги.

Найвизначніша дата в календарі цього дня – Всеукраїнський референдум 1991 року — загальнонаціональний референдум на території колишньої УРСР щодо проголошення незалежності України. Відбувся 1 грудня1991 року. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи — 84,18 % населення України. З них 28 804 071 особа (90,32 %) проголосувала «За».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024