В Острозькій академії відкриють новий навчальний корпус

27 Листопада 2019, 16:20
5786

До 25-річчя відродження Острозької академії відбудеться урочисте відкриття нового корпусу університету.

Зовнішній вигляд нового корпусу НаУОА поєднує в собі сучасні тенденції та архітектурні традиції середньовіччя, що є відображенням гасла відродженої Острозької академії: «Сучасна освіта крізь досвід століть».

Перед кампусом милує око академічна площа з унікальними скульптурами мисткині українського походження зі США Міртали Пилипенко. Також до архітектурного ансамблю новобудови входить оглядова вежа імені родини Гуцуляків заввишки 40 метрів. Із неї можна буде помилуватися краєвидами Острога та околиць із висоти пташиного польоту.

У будівлі розміщуватимуться кабінети професорів, які проводять спільні дослідження з аспірантами і студентами, науково-дослідні лабораторії та авдиторії, обладнані за останнім словом новітніх технологій.

У цокольному приміщенні нового корпусу розташований АРТ-кластер, у якому діє виставка «Ренесанс образів». У постійній експозиції АРТ-кластеру — картини щорічного літнього пленеру художників в Острозькій академії, живописна виставка «Корчі» Василя Красьохи та гліптотека зі скульптурами Міртали Пилипенко.

«Буде правильніше, якщо вежу нового корпусу ми називатимемо міська ратуша, яка, до речі, була в центрі міста за часів князів Острозьких приблизно на тому ж місці. Зазвичай ратушу увінчує годинник. Ми вирішили, щоб циферблати годинників на нинішній ратуші були символічними. Вони поєднують герб Острозької академії та герб її засновника — князя Василя-Костянтина Острозького. Уранці там лунатиме мелодія студентського гімну Gaudeamus, яка сповіщатиме студентів про початок занять, а супроводжуватиме додому «Ода до радості» Людвіга ван Бетховена. Будівництво ратуші – це своєрідний подарунок для Острога та символ того, що місто повертає собі колишню славу стольного града, яке мало Магдебурзьке право”, – розповів ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

Урочистості відбудуться в четвер, 28 листопада. Початок 14.00 год.

 

Олексій Костюченко

Фото Аліни Главацької

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024