Місцеві журналісти говорили зі студентами про медіа і права людини

26 Листопада 2019, 15:17
3003

В Острозькій академії відбувся круглий стіл «Регіональні медіа і права людини: куди йдемо?».

Участь у заході взяли студенти спеціальності «Журналістика» НаУОА, редактори й журналісти регіональних видань Рівненщини та Острожчини. Організували захід викладачі кафедри журналістики з ініціативи завідувачки Зоряни Годунок, – повідомляють на сайті НаУОА.

Під час круглого столу першим у режимі онлайн виступав головний редактор бюро новин філії суспільного мовника «UA: Рівне» Орест Гринюк. Редактор розповів про значення ЗМІ у відстоюванні прав людини й наголосив на тому, що головна місія

Також Орест Гринюк зауважив, що сьогодні люди часто звертаються за допомогою до ЗМІ, але водночас бояться давати публічні коментарі.

«Люди просять нас допомоги, а потім бояться говорити на камеру чи навіть відмовляються від своїх слів. Люди бояться, що їх почують й осудять інші. Ми можемо захистити лише тих, хто сам себе готовий захищати. Окрім того, для журналістів дуже важливо співпрацювати з правозахисниками і правозахисними організаціями. Адже нам часто потрібна експертна думка, особливо, коли правоохоронні органи розповідають нам одну правду, а людина – іншу», – відзначає медійник.

Телеведуча й редакторка програмного відділу телерадіокомпанії «Ритм-TV» Наталія Демидюк розповіла про дотримання прав людини, зокрема гендерний баланс, «багатомовність», толерантне ставлення до нацменшин.

Інший гість круглого столу, директор ТОВ «Замкова гора» Іван Глушман поділився зі студентами власним досвідом журналістської роботи в напрямі захисту прав громадян і розповів про складнощі роботи журналіста в невеликому містечку.

«Журналісти газети «Замкова гора» намагаються регулярно давати відповідні роз’яснення щодо законодавства, якихось змін чи нововведень у ньому, адже окрім ЗМІ, для людей фактично ніхто цього не пояснює. Також ми намагаємось вчасно інформувати людей про прийняті рішення на місцевому рівні», – зауважив Іван Глушман.

Про толерантність журналістів до різних груп суспільства й кроки до руйнування стереотипів у «внутрішній політиці» редакції розповіла редакторка сайту «Район. Острог» Галина Максимчук. Журналістка поділилася спогадами про різні ситуації, коли їй спільно з колегами доводилося захищати права людей і власні права.

««Район Острог» позиціонує себе як гендерно чутливе ЗМІ. Це проявляється, наприклад, у використанні фемінітивів. Коли я лише починала використовувати слова, на кшталт, «вчителька», «директорка», «заступниця» та інші, це викликало шквал негативних емоцій, безліч коментарів. Були навіть випадки, коли мені телефонували з претензіями, чому написано «директорка», а не «директор». Але впродовж двох років люди вже трішки звикли», – пояснила пані Галина.

Редакторка зосередилася на окремих прикладах, які ілюстрували проблемні ситуації, коли журналіст може порушити чиїсь права чи, навпаки, вимушений їх захищати. А також навела приклади, як толерантно писати на проблемні теми.

Редакторка сайту «Оstroh.info» Дарія Борисович пригадала опубліковані виданням матеріали, які викликали палку дискусію в читачів саме через висвітлення в них тем чутливих верств населення, як-от про сексуальну орієнтацію.

 «Часто читачі сприймають подібні матеріали як пропаганду, не задумуючись про те, що журналісти просто намагаються уникнути дискримінації», – уважає Дарія.

Ірина Величко й Олеся Боровець, які працюють в онлайн-виданні Рівного «Rivne Media», поділилися власним досвідом написання матеріалів на проблемні теми, зокрема порушення прав людини.

«Сайт «Rivne Media» працює близько двох років, однак за порівняно нетривалий час ми вийшли на показник пів мільйона постійних відвідувачів у місяць. Це один із найкращих показників регіону. Наше видання намагається завжди толерантно писати про різні верстви суспільства. Ми уникаємо таких слів, як «бомж», «циган», «інвалід». І, взагалі, без потреби не акцентуємо увагу на етнічній, класовій чи релігійній належності героїв наших матеріалів», – розповіла Олеся Боровець.


 

«Однак ми також неодноразово зіштовхувались із порушенням прав самих журналістів. До прикладу, приходиш ти на якусь зустріч, чи засідання суду, чи просто захід, а тебе виганяють, запитують, чому прийшов. У такі моменти журналістові головне не розгубитися і вміти себе захистити. А ще бувають випадки, коли під час засідання суду, обвинувачений каже, що він не буде говорити, доки не вийдуть журналісти. У моїй практиці теж трапилась подібна ситуація, однак мене захистив суддя. Журналіст завжди повинен керуватися законами, які захищають його права», – продовжила Ірина Величко.

До слова, студенти мали можливість спілкуватися з гостями заходу у форматі «питання-відповідь» і детальніше дізнатися про «внутрішню кухню» роботи регіональних видань.


 

«Зустріч із редакторами та журналістами різних медіа нашого регіону мені дуже сподобалась. Було цікаво, інформативно та актуально. Ми вже встигли трішки ознайомитись із темою прав людини у сучасних мас-медіа на парах, однак сьогоднішній круглий стіл дозволив закріпити й розширити наші знання. А ще для мене це було корисно, адже попереду перша практика у друкованому регіональному ЗМІ, і я вже задумалась над тим, де хотіла б спробувати попрацювати», – поділилася враженнями від круглого столу першокурсниця Анастасія Грунтківська.

Із завершальною промовою до студентів і гостей звернулася ініціаторка заходу Зоряна Годунок, яка зауважила, що подібними зустрічами кафедра старається максимально наблизити, інтегрувати освітній процес у реальне медійне життя.

 

Читайте також:

Спадщина Івана Корсака: як розвивається справа життя видатного волинського журналіста

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром