Всесвітній день вітань: 21 листопада на календарі

21 Листопада 2019, 07:07
3466

Доброго святкового ранку, дорогі читачі!

На календарі четвер, 21 листопада.

Щоб не трапилося в житті, воно не може бути абсолютно поганим чи добрим, чорним чи білим. Навіть у найтемнішої ночі є світлі іскорки зірок. Нехай життя навколо вас буде кольоровим.

21 листопада День ангела святкують  Михайло, Гаврило, Анфіса.

В Україні це День Гідності і Свободи.

Указом від 19 листопада 2005 року № 1619/2005, Президент України Віктор Ющенко встановив свято - День Свободи. Було запропоновано святкувати це свято щорічно, 22 листопада, з метою затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання почуттів національної гідності.

День Свободи в Україні був затверджений Президентом України Віктором Ющенком, враховуючи історичне значення революційних настроїв.

Згодом, наступним Президентом України став Віктор Янукович. День Свободи в Україні був скасований і об’єднаний з Днем Соборності України Указом від 30 грудня 2011 №1209 / 2011 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят" і відзначався з 2012 року - 22 січня.

Після подій 2013-го - 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації «братнім російським народом» Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України, відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка № 872/2014 від 13-го листопада 2014-го року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004-го року і в листопаді 2013 - лютому 2014 стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, святковий День отримав нове дихання. «Встановити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада» - йдеться в Указі № 872/2014.

21 листопада Всесвітній день вітань.  Всесвітній день вітань став щорічно відзначатися починаючи з 1973-го року. Своїм виникненням він зобов’язаний двом братам - Брайану і Майклу Маккомак. 

Проживаючи в Сполучених Штатах Америки на піку холодної війни їм, як і іншим простим людям, неможливо було не відчувати ту гостру напруженість, яка панувала в той час між двома ядерними супердержавами. Відчуття ймовірності початку всесвітнього катастрофічного ядерного безумства було настільки високо, що багато людей просто не витримували цієї напруги і жахливої прийдешньої перспективи, кидаючись навіть в абсолютно комічні, як здається сьогодні крайнощі. Гнітюча і ворожа обстановка парила у повітрі.

Протестуючи проти такої тупикової ситуації, проявляючи свою громадянську позицію, вони знайшли простий і ефективний загальнолюдський спосіб боротьби з таким станом справ. Склавши листи зі щирими і привітними вітаннями, брати відправили їх у всі кінцівки світу. У текстах цих листів вони абсолютно не нав’язували ідеї боротьби за мир у всьому світі, лише просили одержувача просто привітати ще кого-небудь таким же чином, хоча б декілька людей ...

Ця чудова ідея знайшла відгук як серед керівників окремих держав, так і серед широкої маси простих людей. З цих пір щорічно 21-го листопада повсюдно став відзначатися воістину народний Всесвітній день привітань, день позитивного настрою і радісних емоцій.

У нашій країні це також професійне свято – День десантно-штурмових військ. Свято встановлено в Україні «…Ураховуючи хоробрість та героїзм воїнів-десантників, виявлені у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, з метою відродження національної військової ідентичності, започаткування сучасних традицій вшанування звитяг українського війська та виховання у громадян патріотизму…» згідно з Указом Президента України «Про День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України» від 21 листопада 2017 р. № 380/2017.

21 листопада віряни відзначають День святого Михайла або ж Собор святого архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил. Називається свято собором, тому що церква вшановує собор усіх вищих сил з архангелом Михаїлом, а також собор людей на землі, які ці сили прославляють.

Люди вірили, що архангела Михаїла боїться будь-яка нечисть і ховається якнайдалі, навіть під землю провалюється з його появою.

Існує повір’я, що 21 листопада випадає перший густий сніг, тому що Михайло приїхав на своєму білому коні.

Народні прикмети на 21 листопада

  1. Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.
  2. Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
  3. Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
  4. Якщо Михайло дощем служить - добру й суху весну ворожить.
  5. Іній - на великі сніги, а туман - на відлигу.
  6. Якщо відлига - не жди санного шляху до Миколи.
  7. Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.
  8. День на Михайла похмурий і на деревах іній - до хорошого врожаю.
  9. Від Михайла зима морози кує.
  10. Як Михайло закує, то Микола не розкує.
  11. Якщо на Михайла ніч ясна, то буде зима сніжна й красна.

Цей день в історії:

  • 1620 — після тримісячного плавання на кораблі «Мейфлавер» сім'ї англійських переселенців-пуритан висаджуються в Північній Америці — в районі мису Код.
  • 1783 — У небо над Парижем піднялася перша пілотована людиною повітряна куля братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєнна Монгольфье.
  • 1806 — Наполеон оголосив «континентальну блокаду» Великої Бритарії.
  • 1877 — Томас Едісон винайшов фонографа.
  • 1906 — у Вільнюсі вийшов друком перший номер білоруської газети «Наша ніва».
  • 1916 — потонув «Британнік», корабель-близнюк «Тітаника» налетівши на німецьку міну.
  • 1918 — У Львові встановлено польську владу. Уряд ЗУНР переїжджає до Тернополя, згодом до Станіслава.
  • 1919 — Був укладений «Договір між союзними державами і Польщею про Східну Галичину», який передбачав передачу на 25 років Галичини до складу Польської республіки з обов'язковим забезпеченням їй автономного статусу.
  • 1920 — Армія УНР перейшла річку Збруч на територію Польської республіки, де була інтернована в таборах.
  • 1921 — Більшовики розстріляли під містечком Базар 359 полонених українських вояків, учасників Другого Зимового Походу Армії УНР.
  • 1939 — В Киргизькій РСР утворена Ошська область.
  • 1941 — В СРСР запроваджено податок на холостяків.
  • 1941 — 11-а німецька армія перейшла до планової облоги Севастополя.
  • 1947 — У Нью-Йорку засновано Панамериканську українську конференцію. В наступному, 1948 р. було утворено Координаційний Осередок Українських Громадських Організацій в Європі. Після тривалої підготовки, в листопаді 1967 р. на з'їзді в Нью-Йорку утворено Світовий Конгрес Вільних Українців (СКВУ), який об'єднав всі крайові і міжкрайові українські організції діаспори.
  • 1962 — президент США Джон Кеннеді зняв блокаду Куби.
  • 2004 — в Україні проходив другий тур виборів Президенти України. О 20:40 на Майдані Незалежності близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти України Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру виборів. Розпочалася Помаранчева революція.
  • 2013 — в Україні почався Євромайдан.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024