Сторінками острозької історії: Мелетій Смотрицький – і філолог, і релігійний діяч

13 Листопада 2019, 18:59
Мелетій Смотрицький 6222 Джерело: espreso.tv
Мелетій Смотрицький

400 років тому в місті Єв’є поблизу Відня побачила світ праця острозького вченого Мелетія Смотрицького «Грамматіки Славенския правилное Cvнтагма», яка згодом вплинула на українську, білоруську, сербську, хорватську та російську лінгвістики.

Наприкінці 2018 р. Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році». Як зазначено в документі, одним із ювілеїв мало стати вшанування на державному рівні «400 років із часу виходу «Граматики» Мелетія Смотрицького – першого повного видання церковнослов’янської мови в українській редакції (1619)». Однак, як слушно зауважує професор Острозької академії Петро Кралюк у своєму блозі на сайті «Радіо.Свобода», про цей ювілей забули.

Редакція Район.Острог разом зі студентством Острозької академії та доцентом вишу Віталієм Максимчуком пропонує читачам і читачкам цикл матеріалів, присвячений 400-річчю «Граматики» Мелетія Смотрицького, щоби нагадати, що саме наша Острозька земля була центром розвитку української освіти й науки.

Існує декілька версій щодо місця та дати народження Мелетія (Максима) Смотрицького, про що писав у своїй монографії професор Острозької академії Петро Кралюк. За найпоширенішою з них Мелетій Смотрицький народився 1577 року в містечку Смотрич, що на Хмельниччині. І як належить тогочасному патріярхальному суспільству, ми знаємо лише про батька Мелетія. Ним був Герасим Смотрицький – відомий письменник-полеміст, ректор Острозької академії.

Мелетій здобув якісну освіту. Спочатку навчався в Острозькій академії, а згодом у Віленському університеті. Також слухав лекції у Віттенберзькому університеті (Німеччина), де на нього вплинули ідеї Реформації.

Афоризм Мелетія Смотрицького. Колаж авторки
Афоризм Мелетія Смотрицького. Колаж авторки

 

Дослідники стверджують, що Мелетій Смотрицький був палким полемістом. Живучи у Вільні (нині – м. Вільнюс), любив відвідувати Церкву Пресвятої Трійці, де дискутував із Йосифом Руцьким і Йосафатом Кунцевичем. Цікаво, що цю церкву збудував князь Костянтин Острозький на знак подяки за перемогу над московитами під Оршею.

У тому ж Вільні 1610 року Мелетій Смотрицький під псевдонімом Теофіл Ортолог видав полемічний твір «Тренос, або Плач Східної церкви». Книгу називають «бестселером серед православних», адже вона тоді стала такою сенсацією, що дехто навіть заповідав класти її собі в домовину. «Тренос» передавали з рук у руки, перечитували й обговорювали. А приводом для його написання стали конфлікти між прихильниками Берестейської унії та православними.

Посвята Мелетія Смотрицького в православні єпископи відбувалася в Києво-Братській школі. 1620 р. таємно, без згоди короля, Мелетій став архієпископом Полоцьким.

Також Мелетій Смотрицький створив «Граматику» – важливу книгу для українського мовознавства. Її використовували у школах східних і південних слов’ян понад двісті років із дати виходу (1619 р.).

Мелетій Смотрицький – не лише автор полемік, памфлетів, підручників, а й віршів. Незважаючи на його «релігійні сутички», зокрема те, що врешті-решт він перейшов до унійної церкви, з якою майже все своє життя палко сперечався, Мелетій Смотрицький став визначною постаттю для української культури й історії.

Світлана ОМЕЛЯНЧУК

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024