Що святкуємо й кого вітаємо 11 листопада

11 Листопада 2019, 06:56
3496

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 11 листопада.

Чи помічали ви, що є люди, які мовби світяться зі середини й  наповнюють інших позитивом? Нехай ваша душа повниться щастям і щедро ділиться ним зі світом! Легкого початку робочого тижня!

11 листопада День ангела святкують Анастасія, Артем (Артемій), Зиновій, Зиновія, Йосип, Макар, Максим, Маркіян (Марк, Марко), Олена, Семен (Симеон), Степан, Феоктист, Юліан.

Сьогодні Всесвітній день оригамі – свято тих, хто оволодів мистецтвом складання з паперу. А також і самих виробів. Це щорічне свято 11 листопада.

У православній церкві 11 листопада вшановується пам'ять двох святих - Аврамія Ростовського і Анастасії Римлянки. Відомо, що свята Анастасія жила в III столітті на території Риму. Народилася вона в заможній родині, але осиротіла досить рано, і на виховання її взяла християнська жіноча громада, якою керувала старица Софія. У 20 років Анастасія стала відкрито проповідувати християнство, і про це дізнався градоначальник Пров, який спробував зробити все, щоб проповідниця відмовилася від своєї віри. Зазнавши поразки, він піддав дівчину мукам і ганьбі, а потім розпорядився стратити.

Що стосується преподобного Аврамія, то він жив на Русі в XI столітті і, згідно з переказами, поставив на озері Неро свою хатину – саме там існувало плем'я, яке поклонялось богу Велесу. Одного разу преподобний побачив Іоанна Богослова, який з'явився йому для того, щоб уручити спеціальний жезл із хрестом, з допомогою якого Аврамій поламав статую ідола і на звільненому місці поставив храм, присвячений саме Іоаннові Богослову. Згодом багатьох язичників Аврамій Ростовський зміг перетворити на свою віру.

Народні прикмети на 11 листопада

  1. Хмари низько рухаються по небу - чекай похолодання
  2. Якщо господар стада 11 листопада віддячить пастуха, то в наступному році його вівці будуть у повній цілості
  3. Перед тим, як проводити стрижку овець, важливо вкласти жмут овечої вовни в ножиці, щоб задобрити духів
  4. Вовки нишпорять по полях - бути біді (неврожаю, війну і т.д.)
  5. Якщо провести цей день зі своєю сім'єю, то вона буде дружною і міцною
  6. Якщо проведеш день в компанії незнайомців, то це тягне сварку
  7. Не можна залишати дитину одну 11 листопада - це до неприємностей
  8. Якщо жінка в цей день одягне коралові намиста, то буде щасливою. Якщо повісити намисто на видне місце - це захистить від злих духів.

Цей день в історії:

  • 1215 — скликаний найбільший в історії середньовіччя Латеранський Вселенський собор.
  • 1480 — закінчилося «стояння на Угрі». Велике князівство Московське позбавилось двохсотлітнього монголо-татарського панування.
  • 1702 — загін запорізьких козаків визволив від облоги Речі Посполитої Білу Церкву.
  • 1830 — проголошена держава Бельгія.
  • 1859 — у світ вийшла поема Тараса Шевченка «Марія».
  • 1872 — в Одесі заснований Бессарабсько-Таврійський банк.
  • 1918 — близько 5-ї години ранку в штабному вагоні маршала Фоша в Комп'єнському лісі підписане Комп'єнське перемир'я, що означало капітуляцію Німецької імперії і кінець Першої світової війни
  • 1930 — запатентований газовий холодильник, винахід Альберта Ейнштейна та Лео Сіларда
  • 1935 — на Горлівському хімічному заводі стався вибух, що послужило приводом для судового процесу над «саботажниками».
  • 1940 — в США випущені перші автомобілі «Джип»
  • 1952 — У Каліфорнії продемонстрована дія першого відеомагнітофона.
  • 1972 — США закрили свою останню військову базу у Республіці В'єтнам.
  • 1978 — Міністерство освіти УРСР видало директиву: «Удосконалювати вивчення російської мови в загальноосвітніх школах республіки» (посилення русифікації).
  • 1983 — студент Массачусетського університету Фред Коен продемонстрував перший у світі комп'ютерний вірус.
  • 1987 — картина Ван Гога «Іриси» продана за рекордну суму — $53,6 млн.
  • 1990 — набула чинності Міжнародна конвенція про боротьбу проти незаконного обороту наркотичних і психотропних речовин.
  • 1999 — у Асамблею Республіки Португалія директор лісабонського зоопарку привів лева і тигра на знак протесту проти слабкого фінансування його установи
  • 2002 — оглядач «Нової газети» Анна Політковська, посилаючись на джерела в Кремлі, оприлюднює твердження щодо препарату налоксон, який використовували російські спецслужби під час штурму театрального центру у Москві і від якого загинули понад 120 заручників, добраного з кількох варіантів особисто президентом Володимиром Путіним

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024