В Острозі за грантові кошти придбали «соціального» коня

09 Листопада 2019, 15:15
5893 Джерело: фото Суспільного

На Рівненщині розпочали прийом проєктів обласного конкурсу розвитку громад-2020. В управлінні інноваційно-інвестиційної політики закликають авторів до креативності. Одним з найкреативніших поки стало придбання коня в Острозі. 

Його за грантові кошти закупив Острозький центр соціальної допомоги, повідомляє Суспільне

Ця пара коней допомагає по господарству літнім острожанам. Темніший – кінь Орлик. Його місцевий територіальний центр соцобслуговування купив за гроші отримані на обласному конкурсі проєктів розвитку громад. На відміну від кобили Кармеліти, Орлик спокійний та робить усе, про що його просять – каже соцробітник Олександр Гарбузюк.


 

– Кінь любить, як завжди коняка любить: овес любить, бурячка даю йому зараз кожен день. Годують їх на роботі, не ображають. Працюють кожен день, спортсмени місцеві, - каже Олександр Гарбузюк, соціальний робітник:

Живуть вони у центрі міста – на території терцентру. Раніше заклад не міг допомогти усім своїм подопічним, пояснює його керівниця Олена Грищук. Орлик з реманентом обійшовся у 54 тисячі гривень. 36 отримали з фонду конкурсу, решту – доклала міськрада. Отримані від людей гроші йдуть на утримання та годівлю коней.

– Звичайно, це було спочатку всім смішно, люди цікавилися, питали, чому коня? Поясню, чому. Місто наше маленьке, ми облуговуємо 1700 людей в територіальному центрі. Кожен має присадибну діляночку. Щоб обробити, допомогти, виграли проект. Воза, плуг, косилку і все решта, що треба для коня. Кожного року – це 500 осіб, це садіння картоплі, виорювання, підгортання, перевезення гужовим транспортом, - зазначила Олена Грищук, директорка Острозького терцентру соціальної допомоги:

 

За її словами, у порівнянні з трактором коні обходяться дешевше. На відео їх саме розпрягають та ставлять до плуга. 


 

Креативність ідеї свого часу вразила експертів та членів конкурсної ради, пригадує представниця обласного департамента економрозвитку Ірина Гусарова. Так проєкт опинився серед переможців.

– Це, мабуть, найцікавіший і найнеординарніший проєкт за всю історію конкурсу. Цікава ідея, проста у викладці, але креативна у підході. Скажімо так, в громади з’явився новий вид адресної допомоги малозабезпечненим верствам населення. Ми його ставимо у приклад і хочемо висвитліти, бо ті ідеї по заміні вікон, дверей, ті ж дитячі майданчики, вони вже трохи застарілі, - розповіла Ірина Гусарова, начальниця управління інноваційно-інвестиційної політики.


 

 

 Галині Броневицькій 90 років. Вона – одна з підопічних Острозького терцентру. Розповідає, що соцробітники у всьому їй допомають.

– Думаю, що там хороший колектив робить, і вони стараються, не тільки прийдуть, прибирають. А цього року мені східці переробляли. Знаєте, як сміття багато. То в них є коні, приїхали хлопці. Вже не перший раз в мене були, весь час, то якось дрова заготовляла, - додає острожанка.

 

З цього тижня організатори конкурсу розпочали конкурсний набір нових ідей. Він триватиме до 30 січня 2020-го.

– В нас буде проведено в листопаді навчальні семінари по підготовці таких проєктів на даний конкурс, тому ще раз маємо нагоду запросити, зробити велику промоцію, нагадати про креативність у підході написання проєктів, – додає Ірина Гусарова.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39