Як відбувається процес децентралізації в Острозькому районі

24 Грудня 2016, 15:09
2988 Джерело: investinrivne.org

Процес децентралізацї торкнеться кожного населеного пункту в Україні і Острозький район не є винятком, але поки що у нашому районі цей процес відбувається дуже складно.

На сьогодні згідно з перспективним  планом розвитку області на території Острозького району планується створення двох  об’єднаних територіальних громад. Однієї з центром в Острозі і туди буде входити 17 сільських рад, інші 4 сільські ради (Оженинська, Хорівська, ,Плосківська  та Українська) з центром у селі Оженин.

Перший і найголовнійший плюс:  об’єднана громада матиме повноваження, їй не треба буде питатися в когось  дозволу, щоб щось в себе зробити. Вони будуть господарями на своїй землі. 

Нинішня модель показала, що вона не є ефективною. Хтось скаже, що знову будемо валити, але вже немає що валити, потрібно будувати, все розвалено до нас, – зауважує голова Острозької РДА Богдан Турович

Позитивні сторони децентралізації:

1. Посилюється місцеве самоврядування.

2. Змінюються положення про адміністративно-територіальний устрій: територія України відтепер поділена на області, райони і громади. Громада є первинною одиницею адміністративно-територіального устрою.

3. Закріплюються принципи повсюдності, що означає передачу земель у розпорядження органів місцевого самоврядування за населеними пунктами.

4. Закріплюється принцип спроможності місцевого самоврядування, що гарантує наділення його достатніми повноваженнями та ресурсами.

5. Тепер історичні, економічні, екологічні, географічні, демографічні особливості, етнічні та культурні традиції враховуються при плануванні сталого розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6. Відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування закріплюється принцип субсидіарності, що гарантує передачу на місця, в громади, максимальну кількість повноважень, які органи місцевого самоврядування здатні виконати.

7. Запроваджується ефективне самоврядування на обласному та районному рівнях, як цього вимагає відповідна Європейська хартія – ради отримують право утворювати виконавчі органи, які будуть їм підконтрольні та підзвітні. Ради самостійно затверджують голів виконавчих комітетів.

8. Скасовуються місцеві державні адміністрації, ліквідуються посади голів місцевих державних адміністрацій, натомість вводиться інститут префектів, що мають скоріше контролюючі (дотримання законів), ніж адміністративні функції.

9. Закріплюються гарантії щодо матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування, зокрема щодо місцевих податків та зборів, а також частки загальнодержавних податків та інші доходи місцевих бюджетів на фінансування власних і делегованих повноважень.

10. Із запровадженням Конституційних змін земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об’єкти, що перебувають на території громад, підпадають під юрисдикцію територіальних громад та їх органів місцевого самоврядування – жодне питання місцевого значення не може вирішуватися без їхньої згоди.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024