День залізничника та іменини Володимира Заверухи: що відзначаємо 4 листопада

04 Листопада 2019, 07:23
5280

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні 4 листопада. У мережі жартують, що, якщо після двох холодних і дощових днів потепліло і світить яскраве сонце, найімовірніше настав понеділок.

Нехай і цей день, і кожен прийдешній дарує вам радість і легкість, а також приносить добрі звістки!

4 листопада День ангела святкують Анна (Ганна), Аверкій, Антонін, Анфіса, Денис, Єлизавета, Іван, Костянтин, Ликерія (Гликерія, Лукерія), Максиміліан (Максим), Олександр, Павло, Федір.

Свій День народження відзначає Володимир Заверуха, начальник Острозького МРС ГУ ДСНС в Рівненській області. Щиро вітаємо та зичимо якнайбільше спокою та добра на життєвій і професійній стежці!

В Україні сьогодні День залізничника — професійне свято працівників залізничного транспорту, яке щороку відзначають 4 листопада. Свято започатковане 1896 року в Російській імперії. До наших днів дата його відзначення неодноразово змінювалася. Після призначення у 2000 році генеральним директором Державна адміністрація залізничного транспорту України Георгія Кірпи Президенту України була внесена пропозиція про відзначення Дня залізничника 4 листопада. Згідно з Указом Президента України «Про внесення зміни до Указу Президента України від 15 липня 1993 року № 257» від 11 грудня 2002 р. № 1140/2002 День залізничника відзначається щорічно 4 листопада.

4 листопада відзначали день осінньої або зимової Казанської ікони Божої Матері. Згідно з переказами, після того, як в 1579 році сталася пожежа, яка знищила більшу частину міста, дев'ятирічна Матрона побачила уві сні Богородицю, яка веліла їй відправитися на попелище і відкопати ікону. Дівчинка послухалася, і в результаті в місці знаходження ікони був заснований монастир. Першою його черницею стала саме Матрона. Згодом було зроблено кілька копій ікони Казанської Богоматері. Одна з них вирушила до Москви, де нею став володіти Іван Грозний, друга потрапила в Петербург під час правління Петра Першого. У XIX столітті ікона Казанської Богородиці була найбільш шанованою іконою на Русі. На початку ХХ століття вона пропала - говорили, що хтось на ім'я Варфоломій Чайкін викрав ікону з Богородицького монастиря. Оклад і цінності він продав, а ікону спалив. Однак також існує легенда, згідно з якою ігуменя монастиря зазвичай на ніч підміняла ікону копією, злодій вкрав тільки її, а оригінал зараз прихований в надійному місці.

Народні прикмети на 4 листопада

  1. Зливовий дощ 4 листопада - значить, негода триватиме ще довго
  2. Ранковий туман віщує відлига, а ясний день - похолодання
  3. Не можна вирушати в далеку дорогу 4 листопада - це, згідно з прикметами, обіцяє нещастя
  4. Якщо зіграти весілля 4 листопада - це хороший знак і запорука щастя для молодих
  5. Якщо помолитися Богоматері про позбавлення від нещасного випадку, то вона обов'язково допоможе
  6. Якщо людина народилася 4 листопада, то її талісманом є хризоліт
  7. Немає дощу - чекай неврожаю в наступному році
  8. Якщо припасів в засіках багато - прикмета, що зима буде суворою
  9. Якщо в цей день льох провітрити і окурити димом від сушеного ялівцю, значить, припаси ніхто не чіпатиме.

Цей день в історії: 

  • 1708 — гетьман Іван Мазепа оголосив Петру I про свій перехід на сторону Шведської імперії та почав маневр на з'єднання з військами Карла XII.
  • 1844 — у Львові утворена Академія технічна (з 1920 — Львівська політехніка).
  • 1848 — Відкрите перше у світі метро. 
  • 1861 — на Залізничний вокзал у Львові прибув перший на території сучасної України потяг з Відня; цей день вважається початком історії залізниць України.
  • 1879 — Джейдс Рітті запатентував перший касовий апарат.
  • 1890 — відкриття першого метро у Лондоні.
  • 1899 — опублікована книга Зіґмунда Фройда «Тлумачення сновидінь».
  • 1918 — вночі з 3 на 4 листопада почалися польсько-українські бої за Перемишль.
  • 1920 — вступ до Генічеська частин Червоної армії.
  • 1921 — Розпочався Другий зимовий похід армії УНР під проводом генерал-хорунжого Юрія Тютюнника — головна Волинська група перейшла польсько-український радянський кордон під Олевськом.
  • 1922 — у Королівстві Єгипет знайдена гробниця Тутанхамона.
  • 1950 — у Римі держави-члени Ради Європи підписали Конвенцію про захист прав людини й основних свобод.
  • 1970 — пасажирський авіалайнер «Конкорд» під час випробувань удвічі перевищив швидкість звуку.
  • 1979 — захоплення американського посольства у Тегерані іранськими студентами («революційною гвардією»).
  • 1984 — заснування компанії «Dell».
  • 1995 — в подорож до Південного полюсу з чилійського міста Пунта-Аренас в район антарктичної затоки Геркулес на невеликому літаку вилетів 44-річний російський мандрівник Федір Конюхов. Він досягнув мети в ніч на 7 січня 1997.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024